Dansmavo is begonnen

25-08-2017 Onderwijs Redactie

SCHIEDAM - Het begon vandaag met giebelen, maar het wordt bikkelen. Elf meisjes melden zich deze week bij de Dansmavo. Een nieuw initiatief van Mavo Schravenlant en Ballet- en dansstudio Schiedam Vlaardingen, dat een middelbare schoolopleiding op vmbo-niveau biedt voor mensen die een carrière in de danswereld nastreven.

Dertien leerlingen zijn ingeschreven voor dit eerste jaar van de opleiding, met veertien uur dansles per week.Zij zijn de eerste lichting van het eerste jaar van een nieuwe opleiding, waarvan er maar weinig gelijken bestaan. In Rotterdam-Alexander is er de Thorbecke Vmbo voor sport en dans. En in Capelle aan den IJssel begint het IJsselcollege dezer dagen ook een Dansmavo.

Er is sprake van mogelijk nog een veertiende leerling – opmerkelijk genoeg ook een jongen. Het is niet het aantal dat de initiatiefnemers voor ogen stond, maar genoeg om rendabel te kunnen draaien, zo vertelt Maxime van Westenbrugge, manager van de opleiding.

De kinderen komen uit Schiedam, Vlaardingen, Rotterdam en Capelle aan den IJssel, sommige van het Thorbecke, omdat er in Schiedam veel meer uren dans op het programma staan. De danslessen worden aan het begin, of juist aan het eind van de schooldag gegeven in het Wennekerpand, en op vrijdag ook in het onderkomen van de dans- en balletschool op sportpark Willem-Alexander.

De dertien startende leerlingen zijn allemaal van vergelijkbaar niveau, gezien het wisselende aantal jaren dat zij al dansen. Wel zijn ze stuk voor stuk zeer enthousiast om aan deze opleiding te beginnen. Die eerste winst is er. Nu is het aan hen om snel hun draai te vinden op school, met hun lijf en met de groep. En dan wordt het bikkelen, want dansen is een vak waarvoor toewijding en discipline vereist zijn.Gerelateerd