Categorieën

Service

Een VPN gebruiken op school – tips voor ouders en tieners

Een VPN gebruiken op school – tips voor ouders en tieners
Onderwijs

Een VPN gebruiken op school – tips voor ouders en tieners

  • Advertorial
  • 30-11-2022
  • Onderwijs
Een VPN gebruiken op school – tips voor ouders en tieners

SCHIEDAM - Op school kunnen leerlingen en studenten vaak gebruik maken van de gratis wifi, maar het is niet altijd gegarandeerd dat deze verbinding ook veilig is. Zonder veilige verbinding is het voor hackers erg gemakkelijk om persoonlijke gegevens zoals adres-, betaal- en inloggegevens te achterhalen. Het is daarom aan te raden om altijd een VPN te gebruiken voor openbare netwerken, ook op school en de universiteit. Lees hier waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste aanbieder.

1. Check de compatibiliteit

De meeste aanbieders van een VPN kunnen op meerdere apparaten gebruikt worden, waardoor je de VPN niet alleen gebruikt voor schoolapparaten, maar bijvoorbeeld ook voor de mobiele telefoon. In dat geval is het handig dat je controleert of een aanbieder ook daadwerkelijk kan draaien op al je apparaten. Een VPN iOS kan namelijk niet altijd draaien op een Microsoft-computer of Android-telefoon en andersom.

2. Maak afspraken over het gebruik

Door een VPN te gebruiken kan een leerling of student toegang krijgen tot websites die door de onderwijsinstelling worden geblokkeerd. Hierbij gaat het vaak om sociale mediawebsites zoals Facebook en Instagram. Tieners kunnen snel worden afgeleid door dit soort websites en daarom is het goed om met je tiener af te spreken hoe zij hun tijd online invullen. Je kunt er altijd nog voor kiezen om deze websites alsnog te blokkeren met een andere app.

3. Kies een VPN met studentenkorting

Sommige aanbieders geven korting aan studenten en dat kan soms tot wel vijftien procent extra schelen. De manier waarop je moet bewijzen dat je student bent is bij iedere aanbieder weer anders, maar vaak moet je een bewijs van inschrijving of een kopie van je studentenkaart insturen. Kortingen zijn van toepassing op studenten in het hoger onderwijs, maar ook voor tieners die nog middelbaar onderwijs volgen.

4. Zoek een aanbieder met extra functies

Natuurlijk is het belangrijkste dat je tiener via een VPN veilig het internet op kan, maar andere functies kunnen ook handig zijn. Zo zorgt een adblocker er bijvoorbeeld voor dat het aantal advertenties aanzienlijk minder wordt. Hierdoor wordt niet alleen de verbinding veel sneller, maar wordt je tiener ook minder snel afgeleid. Ook een antivirus als extraatje kan erg handig zijn.

5. Controleer het privacybeleid

Voordat je een abonnement afsluit bij een aanbieder, is het altijd belangrijk dat je het privacybeleid goed doorleest. Dit is altijd te vinden op de website van de aanbieder. Als er wordt opgeslagen welke websites jij bezoekt, kan veel van je persoonlijke informatie tijdens een hack worden blootgegeven. Als je het apparaat bijvoorbeeld ook gebruikt om online te shoppen, kan het zijn dat je betaal- en adresgegevens bekend worden.

De juiste VPN voor je tiener kiezen

Het gebruik van een VPN bij een tiener is altijd een goed idee, want zij zijn zich nog niet altijd bewust van de online gevaren die op de loer liggen. Voordat je een keuze maakt, moet je goed nadenken over de dienst waar je naar op zoek bent, zo voorkom je dat je vastzit aan een VPN die helemaal niet aansluit op de wensen en behoeftes van je huishouden. Kies voor de zekerheid altijd voor een aanbieder met een niet-goed-geld-terug-garantie van dertig dagen, dan heb je even de tijd om alles uit te proberen.