Flinke bijdrage aan 'Petje af'

24-11-2016 Onderwijs Redactie

Foto: Petje af

VLAARDINGEN - Petje af Waterweg krijgt een forse financiële steun in de rug van het Oranjefonds. Over een periode van drie jaar krijgt de weekendschool van het fonds 110.000 euro toegezegd.

Bestuursvoorzitter Arend de Haan van Petje af is in zijn nopjes met de toegezegde bijdrage. "De financiële steun van het Oranjefonds is de basis waarop we de komende jaren kunnen bouwen."

Bij Petje af Waterweg leren kinderen van tien tot en met veertien jaar uit Vlaardingen, Schiedam en Maassluis alles over een bepaald beroep, sector of maatschappelijk of cultureel onderwerp. Dat gebeurt op zondag, in zeven blokken van vier weken. Professionele coaches van Petje af begeleiden de leerlingen. Inspirerende gastdocenten verzorgen gastlessen en ontvangen de leerlingen in hun eigen werkomgeving voor een rondleiding of praktijkles. Er zijn ook activiteiten op het gebied van kunst, cultuur en gezond gedrag.

De bedoeling is leerlingen van Petje af  nieuwe ervaringen en verfrissende ideeën op te laten doen en ze kennis te laten maken met rolmodellen. Al doende vormen ze zich een  beeld van hun eigen toekomst- en opleidingsmogelijkheden. Weekendschool Petje af Waterweg wil deuren openen die voor sommige kinderen anders gesloten zouden blijven. Petje af Waterweg is gratis toegankelijk voor de kinderen. In Vlaardingen is Petje af al actief; in Schiedam en Maassluis wil de 'zondagsschool' komend jaar van start gaan. Petje af heeft verder weekendscholen in onder meer Dordrecht, Utrecht en Rotterdam en breidt het werkgebied uit. 

Het Oranjefonds steunt sociale initiatieven; het afgelopen jaar ondersteunde het 9300 initiatieven met in totaal 31 miljoen euro. Het fonds richt zich op initiatieven die ervoor zorgen dat mensen elkaar ontmoeten, minder eenzaam zijn, begrip krijgen voor elkaar en zich inzetten voor een ander. Het Oranjefonds wordt onder meer gesteund door de Nationale Postcodeloterij, de Lotto en door vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima zijn sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranjefonds.