Geen les meer uit omstreden methode

22-10-2019 Onderwijs Redactie

SCHIEDAM – Op de twee Schiedamse islamitische scholen wordt geen les meer gegeven uit de omstreden methode van de Islamitische Schoolbesturen Organisatie (Isbo). Dit antwoorden burgemeester en wethouders van Schiedam op vragen van raadslid Monique Rotteveel namens Lokaal Onafhankelijk Schiedam (LOS).

Over de methode ontstond vorige manad ophef na reportages van Nieuwsuur en NRC Handelsblad. Daarin bleek dat de methode – Help! Ik word volwassen – ‘vrouwonvriendelijk en homofoob’ was, aldus Rotteveel.

Alle scholen in Nederland moeten sinds 2013 aandacht besteden aan seksuele diversiteit. Door het thema tot een ‘kerndoel’ in het onderwijs te maken, wilde het kabinet de acceptatie van homoseksuelen en andere lhbt’ers vergroten. Voor scholen betekende het dat zij vanaf dat moment les moeten geven over een onderwerp dat zij daarvoor uit de weg gingen. De ‘handelingsverlegenheid’ was groot, bleek uit onderzoek. Isbo sprong daarop in met ‘Help! Ik word volwassen van de hand van Asma Claassen, een methode die naar verluidt veel aftrek vond.

Maar de twee Schiedamse islamitische basisscholen, Ababil en El Furkan, passen hun onderwijs aan. In een gesprek met de bestuurder van de stichting Islamitisch College verzekerde deze aan B&W dat de methode ‘voor het lopende schooljaar 2019/2020 niet meer is aangeschaft’.

Claassen gaf jarenlang les op de twee Schiedamse scholen. Maar dat is niet langer het geval, meldt het college op vraag van Rotteveel. “Stichting Islamitisch College (de overkoepelende stichting van Ababil en El Furkan -red.) heeft ons desgevraagd laten weten dat mevrouw Claassen al langer niet meer in dienst is bij dit bestuur”, aldus B&W.

De twee basisscholen onderzoeken volgens het college nu hoe invulling te geven aan de lessen burgerschapsvorming. Dat kan door aanpassing van beschikbaar materiaal of door een vervangende methode. “De nieuwe versie van de methode is door de Isbo naar de onderwijsinspectie verzonden”, zo antwoorden B&W op de vragen van LOS. “Als de inspectie inhoudelijk de aangepaste versie goedkeurt en geen verdere opmerkingen heeft, wil stichting Islamitisch College de nieuwe versie aanschaffen.”Gerelateerd