Kenniscentrum erkent Yets als ‘goed onderbouwd’

08-02-2018 Onderwijs Redactie

SCHIEDAM - Yets (Youth Empowerment Through Sports) is door de erkenningscommissie Sport & Bewegen van Kenniscentrum Sport uit Ede erkend in de categorie 'goed onderbouwd'. Een unieke prestatie, aldus Yets zelf, aangezien de meeste aanvragen eerst nog onder voorbehoud blijven.

Yets maakte de erkenning door de commissie (met als belangrijkste opdrachtgever en financier het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) bekend tijdens de werksessie ‘rolmodellen in het sport- en welzijnswerk’, gisteren. Tijdens deze sessie deelde Arwin Manus, orthopedagoog binnen Yets, waarom rolmodellen zo belangrijk zijn voor jongeren. Vervolgens lichtte de uit Amerika overgevlogen college-basketbalcoach Scot Vesterdahl toe wat de maatschappelijke rol van sportcoaches in Amerika is en waarom de methode van Yets zo goed werkt.

Die methodiek is een zogenaamde preventiegerichte gedragsinterventie. Ze bestaat uit drie pijlers: sport, onderwijs en sociale integratie. Centraal in deze activiteiten staat de Yets-coach als rolmodel. Deze voert alle activiteiten in het kader van deze pijlers uit. Hij verzorgt de sporttrainingen, huiswerkbegeleiding en geeft levenslessen of organiseert met de jongeren activiteiten in de wijk. Hierbij hanteert de coach een autoritatieve coachingsstijl: hij eist respect en discipline, maar biedt ook een luisterend oor en een schouder om op te leunen.

Naast het voorkomen van problemen zorgt de interventie van Yets ook voor ontwikkeling van de jongeren. Door het succesvol doorlopen van dit proces worden kansen gecreëerd door de jongeren zelf. Denk bijvoorbeeld aan het krijgen van een bijbaan, inspiratie en enthousiasme door vrijwilligersprojecten die de jongeren zelf opzetten en de motivatie om een studie te volgen en af te ronden.