Klasse, die Klassefilm-sterren!

25-05-2017 Onderwijs Redactie

SCHIEDAM – Eden, Britt, Carly, Chelsea, Demy, Dorian, Emma, Ise, Laura, Liesl, Lizz, Luna, Mick, Ravin, Rian, Shirley, Suze, Imke en Veerle waren gisteren de grote helden – voor één dag in ieder geval. Trots kwamen zij de rode loper over in het Wennekerpand, bij de première van de Klassefilm. Van 'onbekende' Schiedamse kinderen (vergeef de redacteur daarom de eventuele spelfouten in hun namen...) tot filmsterren!

Achttien van hen traden voor de schermen op en hebben een rol in 'De Bende van de Bieb & het verdwenen boekje', de Klassefilm van dit jaar. Dorian was achter de schermen beeldbepalend.

De première gisteren trok flink wat 'groupies'. Moeders en vaders, opa's en oma's en ook buurvrouwen en ooms werden gesignaleerd, in totaal zeker wel honderd mensen die meeleefden met het avontuur van de kinderen, allen tien, elf of twaalf jaar oud.

Het verhaal gaat over een strafwerkopdracht – wat werkt dat goed, Mentos in cola! – die uitmondt in een spannende dievenjacht. De kinderen besluiten hun opdracht over Annie M.G. Smidt te houden. Maar het boekje van handtekening van 'Annie MG', waar de bibliothecaris in de Korenbeurs zo trots op is, blijkt verdwenen. De speurtocht naar het boekje leidt de kinderen langs verschillende plaatsen in de stad waar voetstappen van de schrijfster liggen. Schmidt is bekend van Jip en Janneke, en Pluk van de Petteflet, en in Schiedam zeker natuurlijk van Minoes (verfilmd met onze stad in de hoofdrol) en bij de ouderen ook van 'Ja zuster, nee zuster' en 'Het schaap met de vijf poten'.

Natuurlijk loopt het goed af, met boekje (te zien in een vitrine in de Schiedamse bieb) en kinderen.

Initiatiefnemers De Kleine Ambassade, producent Scripturient, Wenneker Cinema en Stadsomroep Schiedam willen met de Klassefilm – vorig jaar zag een eerste film het levenslicht, 'Het mysterie van de brandende molen' – de Schiedamse jeugd bekendmaken met het verschijnsel film, meer dan in de passieve rol van filmconsument. Wat speelt zich allemaal af voor een film in de bios of op tv te zien is? Wat komt er bij kijken en waarom gebeuren sommige dingen zoals ze gebeuren? Hoe kun je zelf een film inzetten om iets te bereiken? En hoe anders gaat de wereld eruit zien door de lens van een camera – ten opzichte van de 'echte' wereld. Bovendien, zo stellen de initiatiefnemers, het is natuurlijk gaaf om Schiedammers bekend te maken met jeugdfilms.

En als ze dan toch bezig zijn: De Bende van de Bieb & het verdwenen boekje is zo goed geslaagd dat de film ook buiten Schiedam veel kijkers verdient...

Bekijk de foto'sGerelateerd