Categorieën

Service

Minister opent schooljaar op het Lentiz Life

Minister opent schooljaar op het Lentiz Life
Onderwijs

Minister opent schooljaar op het Lentiz Life

  • Redactie
  • 05-09-2016
  • Onderwijs
Minister opent schooljaar op het Lentiz Life

Bussemaker (rechts) in gesprek met leerlingen op het Lentiz Life

SCHIEDAM - Nieuwe maatregelen moeten de kansen op het hoger beroepsonderwijs (hbo) vergroten van jongeren met lager opgeleide ouders. Dat maakte minister Jet Bussemaker vanmorgen bekend bij haar bezoek aan het Lentiz Life College.

Met name de overgang van het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) naar het hbo moet beter, aldus de onderwijsminister in Schiedam. Vooral voor jongeren uit gezinnen waarin weinig ervaring is met studeren, blijkt de overstap nogal eens te groot, met hoge uitval tot geval. Er komt 7,5 miljoen euro beschikbaar om de overgang makkelijker te maken.

Bussemaker kwam naar het Lentiz Life College om daar het mbo-schooljaar 'officieel' te openen. “Ieder kind, iedere student verdient een gelijke kans. Daar hebben we iedereen in de samenleving bij nodig. Maar het onderwijs kan en moet hier een stuwende kracht in zijn”, aldus de minister.

Op papier is er al veel gedaan aan betere overgangen tussen de verschillende onderwijstypen, maar de uitval blijft, zo erkende Bussemaker. Daarom vraagt zij studenten om zelf met plannen te komen hoe dat beter kan. “Studenten weten zelf het beste wat ze nodig hebben om de overstap naar het hbo goed te kunnen maken en waar het soms nog aan schort. Dit kan persoonlijke begeleiding zijn of het gevoel welkom te zijn." Studenten kunnen extra ondersteuning nodig hebben bij de ontwikkeling van specifieke studievaardigheden en hebben baat bij docenten en begeleiders met tijd en aandacht. "Ik verwacht innovatieve, creatieve plannen van de studenten, waardoor we de stap tussen mbo en hbo kunnen verkleinen.” De helft van de 7,5 miljoen euro komt hiervoor beschikbaar. Voor de andere helft van het budget zijn de instellingen aan zet. Ook zij worden uitgedaagd om gezamenlijk plannen in te dienen.

Een andere maatregel is de afschaffing van de eigen bijdrage van studenten voor selectieprocedures. Iedereen kan, vanaf het komende collegejaar 2017/2018, gratis deelnemen aan selecties bij bijvoorbeeld hotelscholen, kunstopleidingen en university colleges. Deze kosten kunnen hierdoor niet langer meer een drempel zijn voor studenten om te kiezen voor een studie met een selectieprocedure. Zo blijft ook voor deze opleidingen de toegankelijkheid gewaarborgd, aldus Bussemaker. “Ik wil voorkomen dat er onnodige financiële belemmeringen zijn die de studiekeuze beïnvloeden, waardoor getalenteerde kandidaten niet aan een opleiding beginnen. Daarom sta ik niet langer meer toe dat selecterende opleidingen een eigen bijdrage vragen van kandidaten.”

In het hoger onderwijs mogen sommige opleidingen selecteren bij de toelating van studenten. Op dit moment vragen zij in bepaalde gevallen een eigen bijdrage aan studenten voor selectiekosten. Het gaat dan gemiddeld om bedragen tussen de dertig en tachitg euro, maar de gevraagde bedragen kunnen oplopen tot honderdvijftig voor een selectiedag en € 225,- voor een meerdaagse selectie. Enkele instellingen met selectie zullen financieel worden gecompenseerd.

Minister Bussemaker houdt vandaag een tour die haar behalve naar Schiedam, ook brengt naar de Haagse Hogeschool en de Vrije Universiteit in Amsterdam.