Na hulp van taalcoach geeft Viktoriia nu wiskundeles op middelbare school

25-01-2021 Onderwijs Advertorial

De leerlingen van Viktoriia zijn blij met haar kennis


SCHIEDAM - Veel Schiedammers hebben moeite met lezen en schrijven. Daardoor lopen ze dagelijks tegen praktische problemen aan. Het begrijpen van een officiële brief of het invullen van een digitaal formulier kan stress opleveren. Taal opent deuren, taal maakt zelfverzekerd en taal creëert mogelijkheden. En wat voor taal geldt, geldt ook voor digitale vaardigheden. Juist nu blijkt dat met name ouderen die gedwongen thuis zitten, digitale vaardigheden missen die nodig zijn om contacten te onderhouden. 

De vraag naar ondersteuning op het gebied van taal en digitale vaardigheden wordt steeds groter. Deze activiteiten en dienstverlening kan de Bibliotheek Schiedam niet organiseren zonder vrijwilligers. Daarom zijn we op zoek naar uitbreiding van ons vrijwilligersbestand. Uw tijd, inzet en enthousiasme kunnen een groot verschil maken voor mede-Schiedammers, zoals Viktoriia.

Zo’n vijf jaar geleden verhuisde Viktoriia Melnykovych vanuit de Oekraïne naar Nederland. Ze wist dat Amsterdam de hoofdstad van Nederland was en verder was het één groot avontuur. Na twee jaar in Rotterdam-Charlois maakte ze de oversteek naar Schiedam, waar ze zich direct thuis voelde. Ze maakte snel vrienden, die haar ook attent maakten op het taalaanbod bij de bibliotheek. “In eerste instantie stond mijn hoofd er niet naar, want ik was net moeder geworden”, vertelt Viktoriia. Maar na inspanning van het Digi Taalhuis werd Viktoriia na enige tijd gekoppeld aan taalcoach Peter.

Viktoriia: “Hij hoorde dat ik een wiskundige universitaire opleiding had afgerond in Oekraïne. Op dat moment had ik een baantje als kassamedewerker, omdat mijn taal niet best was. ‘Viktoriia’, zei hij, ‘daar moet je iets mee gaan doen! Dat is zonde van jouw talent!“ Met hulp van Peter is ze gaan solliciteren. “En het is gelukt! In augustus 2020 ben ik gestart met het lesgeven in wiskunde op het Stedelijk Dalton Lyceum Vakcollege in Dordrecht. Ik ben ontzettend blij met de kans die ik van deze school heb gekregen. Als je eenmaal les gaat geven, leer je de taal vanzelf sneller.”

Ook Cees, Jan en Wil helpen, als vrijwilligers van de bibliotheek, wekelijks mensen met hun taalvragen of ondersteunen ze op het gebied van digitale vaardigheden.  “Taal is heel belangrijk voor mensen en ik vind het ontzettend leuk om te doen”, aldus taalcaoch Cees.

Wilt u ook een steentje bijdragen? Meld u aan op de website en kijk welk profiel het beste bij u past, kijk op I: https://www.debibliotheekschiedam.nl/overons/vrijwilligers/meldjeaan.html