Categorieën

Service

Nieuwe Kindergemeenteraad geïnstalleerd

Nieuwe Kindergemeenteraad geïnstalleerd
Politiek

Nieuwe Kindergemeenteraad geïnstalleerd

  • Redactie
  • 06-09-2017
  • Politiek
Nieuwe Kindergemeenteraad geïnstalleerd

De leden van de nieuwe en oude kinderraad met burgemeester Lamers

SCHIEDAM – “Dit was nog het makkelijkst”, stelde burgemeester Cor Lamers nadat hij de 22 nieuwe kinderraadsleden had geïnstalleerd. Nu gaat het erop aankomen om zich 'naar eer en geweten' te kwijten van de plichten die de gemeentewet de jonge volksvertegenwoordigers oplegt. Ze zien er naar, de nieuwe raadsleden.

Maar de taak waarvoor ze staan is niet mis. “Mensen uit het hele land komen kijken”, hoe dat in Schiedam gaat, die Kindergemeenteraad, zo vertelde Lamers. Hij dankte daarbij De Kleine Ambassade, ooit initiatiefnemer voor de kinderraad en nog altijd de stuwende kracht achter de uitvoering van het programma.

De nieuwe raad is ondertussen de vierde, na de start in 2011. Vanavond werd ook afscheid genomen van de 24 kinderen van de derde Kindergemeenteraad, die sinds 2015 de belangen van de kinderen in de stad in kaart bracht en behartigde, door middel van adviezen en voorstellen. Daarbij bepalen de kinderen zelf de onderwerpen en thema's.

Dat gebeurt volgens Lamers op een manier zoals het Jeugdjournaal: serieus, maar op een manier die voor kinderen begrijpelijk is. Soesja Boode van De Kleine Ambassade, legde uit hoe dat in zijn werk gaat: “De Kindergemeenteraad brengt advies uit. Om advies uit te brengen heb je veel kennis nodig. Daarom gaan we vaak op excursie, om te zien hoe zaken in de praktijk werken.” Op heel wat woensdagmiddagen en vrijdagochtenden in het schooljaar zullen de kinderen uit groep 7 aan de slag gaan.

De crux is dat iedere Schiedamse school in de raad vertegenwoordigd is met een kind. Om tot de nieuwe raad te komen konden kinderen zichzelf aanmelden, en volgens Boode deden meer dan honderd kinderen dat. Na een selectieronde werd dus van iedere school een kind in de Kindergemeenteraad opgenomen, ook kijkend naar spreiding tussen meisjes en jongens en achtergrond. Lamers dankte de scholen voor hun inzet in deze, en het feit dat alle scholen meedoen. Hij ziet in de raad een mooi instrument om ideeën die in de scholen leven, door te geven aan de raad en daarmee aan de stad.

Maar ook de omgekeerde weg kan bewandeld worden. De Kindergemeenteraad die afzwaait is ingegaan op bijzondere verzoeken, zoals bij het vaststellen van de naam van het sportpark op de A4, waar de scheidende kinderraad een rol in speelde. Of bij de jongerenmonitor, waaraan de Kindergemeenteraad ook meedeed. De raad ontving ook Kinderombudsman Margrite Kalverboer, een mevrouw inderdaad.

Mohamed, nu twaalf en op Spieringshoek, deed twee jaar mee in de raad en had daar veel plezier in. Het meest bijzonder vond hij het bezoek aan de Tweede Kamer, en het gesprek dat de Schiedamse kinderen daar aangingen met de Haagse volksvertegenwoordigers. “We hebben ook een boot bestuurd”, in de Wilhelminahaven, als onderdeel van het programma over de Schiedamse havenontwikkeling. Hij vond het geweldig om 'kinderen een eigen stem te mogen geven in het gesprek met de stad'. “Het waren twee leuke en leerzame jaren”, vond Mohamed, die zijn opvolgers veel succes toewenste. “Ik hoop dat ik mag blijven helpen.” En wie weet keert de jonge Schiedammer nog wel eens op het politieke podium terug. Als hem gevraagd wordt welk beroep hij voor zich ziet, twijfelt hij tussen journalist en politicus.