Piketty in Rotterdam

12-12-2019 Onderwijs Redactie

Foto: Wikemedia Commons


ROTTERDAM - Thomas Piketty komt naar Rotterdam. Thomas wie? Piketty, de man die bekend werd met zijn vuistdikke expose over de verdeling van rijkdommen in de wereld, en de groeiende kloof tussen vermogenden en mensen zonder veel financiële middelen: Le capital au XXIe siècle, het kapitaal van de 21ste eeuw. De tweeënhalf miljoen verkochte exemplaren leveren hem de titel 'rockster-econoom' op.

De Fransman, die volgens Nobelprijswinnaar Paul Krugman een boek schreef 'dat de manier verandert waarop we denken over de samenleving en waarop we economie bedrijven', gaat een lezing geven voor de economen van de Erasmus Universiteit. Maar ook niet-economen en niet-studenten kunnen aanschuiven voor zijn verhaal, naar aanleiding van zijn nieuwe werk 'Capital et Idéologie'.

Daarin werkt Piketty (uit 1971) de stelling uit dat rendement op vermogen structureel hoger ligt dan economische groei. Zo groeit de kloof tussen rijk en arm verder - want met je geld laten werken valt meer te verdienen dan je hersens of spierballen aan het werk zetten. Ongelijkheid is 'politiek en ideologisch', schrijft hij. Geen natuurwet dus, of een speling van het lot, maar een keuze. Piketty pleit daarom voor maar een sterke vorm van herverdeling. Volgens zijn 'participatief socialisme' moeten er progressieve belastingen komen op bezit die op kunnen lopen - voor multimiljardairs - tot negentig procent. Daar tegenover staat dat iedere 25-jarige een bedrag van zestig procent van het gemiddelde nationale vermogen toebedeeld zou krijgen (in Frankrijk is dat 120.000 euro) om bijvoorbeeld een huis te kopen.Via een internationaal 'sociaal-federalisme' zouden de belastingen geharmoniseerd moeten worden. Privébezit zou moeten worden omgevormd tot 'sociaal en tijdelijk bezit', met veel meer zeggenschap in bedrijven voor werknemers.

Die man komt dus komende woensdag naar Rotterdam. Wie zijn lezing bij wil wonen, betaalt 99 euro voor een kaartje. Want tsja, dat is de prijs voor een rockster-econoom.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date