Categorieën

Service

Schiedamse studenten frauderen flink

Schiedamse studenten frauderen flink
Onderwijs

Schiedamse studenten frauderen flink

  • Ted Konings
  • 28-07-2015
  • Onderwijs
Schiedamse studenten frauderen flink
SCHIEDAM - Schiedamse studenten hebben er flink op los gefraudeerd. In 2012 en 2013 ontvingen zij in totaal 65.815,- euro te veel aan studiefinanciering door een onjuist adres op te geven.

Dit blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), die gaat over de studiefinanciering. De informatie over de frauderende studenten werd verschaft in reactie op vragen van journalisten, die hiervoor een beroep deden op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). De cijfers zijn vandaag vrijgegeven. Zij geven de mogelijkheid om per stad te kijken hoeveel studenten de fout in gingen.

In 2012 werd 32 keer een student in Schiedam betrapt op het doorgeven van onjuist adresgegevens. Studenten ontvangen een hogere bijdrage als zij uitwonend zijn, dus niet bij hun ouders wonen. Als thuiswonende studenten een adres opgeven dat anders is dan dat van hun ouders, kunnen zijn dus hogere studiefinanciering krijgen. Opmerkelijk genoeg was het aantal fraudes dat jaar in Schiedam zelfs hoger dan in Rotterdam, waar achttien gevallen werden ontdekt.

De 32 gevallen zorgden voor een ruim dertigduizend euro hogere bijdrage van DUO, dan waar de studenten naar later bleek recht op hadden. De studenten kwamen er niet zonder kleerscheuren vanaf: behalve het te veel ontvangen bedrag, moesten zij ook in totaal 15.257,- euro boete betalen.

In 2013 daalde het aantal fraudegevallen met Schiedamse studenten naar achttien, maar het totaal aan onterecht ontvangen bijdrages liep op naar 35.682,- euro. In dat jaar werd 17.841,- aan boetes opgelegd.

DUO is in 2012 en 2013 de studenten strenger gaan controleren. Een jaar eerder was gebleken dat er in Nederland tussen de veertig miljoen en vijftig miljoen euro onterecht aan beurzen voor uitwonenden was uitgekeerd.

In heel Nederland werden in 2012 in totaal 3.159 controles uitgevoerd. Daarbij liepen 1.572 studenten tegen de lamp. Een jaar later werden 1.800 frauderende studenten betrapt bij een totaal van 4.028 controles.

In 2012 werd er in totaal ruim 1,5 miljoen euro teruggevorderd, in 2013 zelfs bijna het dubbele. Het totaalbedrag aan boetes was in beide jaren grofweg de helft van de ten onrechte genoten studiefinanciering.