Siko stopt met Facebook

26-05-2018 Onderwijs Redactie

Beeld: Google


SCHIEDAM - De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) krijgt gevolgen in Schiedam.

Veel bedrijven hebben zich de afgelopen weken hoofdbrekers gemaakt over hoe de nieuwe privacywetgeving in de bedrijfsvoering op te nemen en zijn daarin vaak nog mee bezig. Ook verenigingen en andere organisaties zijn doende met het voldoen aan de nieuwe regels. Een probleem is dat maar weinigen doorgronden wat de volle draagwijdte is van AVG.

Een instelling die duidelijk een knoop heeft doorgehakt is Siko. De samenwerkende scholen in Schiedam hebben als gevolg van de AVG-regels besloten van Facebook af te gaan.
"Binnen onze stichting zijn er diverse scholen die gebruik maken van Facebook als communicatiemiddel", schrijven Annet Dries en Remke Heijmans, respectievelijk directeur en ict-coördinator van van Siko. "De scholen van Siko zullen per 25 mei geen gebruik meer maken van Facebook." Het gaat dan om de 't Palet, Sint Bernardus, De Vlinder, De Regenboog, Kaleidoscoop, De Hoeksteen, Sint Jozefschool, IKC Blink, De Wieken en Sint Willibrordus.

In een toelichting op dat besluit stellen de twee dat de stap nodig is om de beveiliging van de privacy van leerlingen op niveau te krijgen. "We maken hiervoor afspraken met verschillende bedrijven die namens onze scholen persoonsgegevens verwerken." In deze afspraken garanderen de bedrijven dat ze zorgvuldig omgaan met persoonsgegevens en dat zij deze gegevens niet zullen verspreiden zonder toestemming van de scholenkoepel. "Facebook ondertekent een dergelijke overeenkomst niet en hanteert zijn eigen reglement", aldus het schrijven van de twee. "Wij kunnen dus niet garanderen dat persoonsgegevens, zoals foto’s, niet door Facebook verspreid worden." Het schandaal met Cambridge Analitica, een bedrijf dat gegevens van Facebook gebruikte op verkiezingscampagnes te beïnvloeden, heeft volgens de Siko-mensen aangetoond dat er wel degelijk risico’s kleven aan het gebruik van Facebook.

De scholen zullen nu andere middelen gaan inzetten om ouders en leerlingen te informeren. Dat zal gebeuren met programmatuur van leveranciers waarmee wel beveiligingsafspraken zijn gemaakt. Op de Jozefschool, een van de scholen van Siko, betekent dat bijvoorbeeld dat een ander programma zal worden ingevoerd bij de aanvang van komend schooljaar. "We hopen met deze maatregel de privacy van de kinderen en medewerkers beter te kunnen beschermen."Gerelateerd