Stadsspel leert leerlingen Schravenlant: wat een zwerfafval!

04-11-2019 Onderwijs Redactie

Doortrappen en vissen, zo krijg je de Florijnhaven plasticvrij; foto: Irado


SCHIEDAM - Probeer het eens voor ogen te nemen: brugklassers die vanaf de waterfiets de Florijnhaven in hartje Schiedam 'leegvissen'. Van plastic afval om wel te zijn.

Het gaf volgens de organisatoren een hilarisch beeld van het stadsspel waarmee Lyceum Schravenlant zijn honderdvijftigjarig bestaan viert. In totaal 128 leerlingen deden mee. Zij gingen ook, gewapend met prikstokken en afvalzakken, in Nieuwland de straat op. En stonden daar niet stil.

Met de wens iets terug te doen voor de wijk waarin de school staat, vierde de school met deze activiteit - onder meer - het jubileum. Het werd een educatief stadsspel, georganiseerd door Irado. De brugklassers leerden ermee over afval scheiden, snoeproutes en zwerfvuil en ruimden ondertussen zelf veel afval op.

Het programma bestond uit diverse spellen waarin kennis over afvalscheiding, denk aan afbraaktijden van zwerfafval, op een vermakelijke manier werd getest. Tijdens de hele route verzamelden de jongeren met een 'Zwerfiebingo' zo veel mogelijk zwerfafval. De route liep ook over de Mgr. Nolenslaan, waar vragen op posters, die bij de winkeliers in de etalage hingen, beantwoord moesten worden. Enkele groepen verzamelden bij het eerste spel al twee volle vuilniszakken met zwerfafval. En verbaasden zich erover hoeveel zwerfafval mensen op straat achterlaten.

De route werd na het 'plasticvissen' in de Florijnhaven vervolgd met een 'Afvaltwister-spel Dat vond plaats op het W. Dreesplein. Het oer-Hollandse spel was aangepast aan een combinatie van afvalsoorten en de juiste afvalbak. Even nadenken dus wat waarbij hoort en vooral proberen niet te vallen vanuit een onmogelijke spelhouding. In de Afvalrace sorteerden de scholieren diverse soorten afval.

Ten slotte bogen de brugklassers zich over informatieborden om zwerfafval te voorkomen. Kies je voor een positieve of negatieve insteek? En gebruik je tekst of ook afbeeldingen? De groepen kwamen met veel verschillende, vooral ook creatieve ideeën, aldus de mensen van Irado. "Misschien zien we een van de borden binnenkort wel terug in Schiedam..."

Zowel Schravenlant als Irado vond het een erg geslaagde dag met leuke contacten tussen de medewerkers van Irado en de brugklassers. Trots waren de deelnemers over het feit dat anderen, volwassenen, hun voorbeeld van opruimen volgden. "Zij begonnen ook afval op te rapen van straat!", constateerden de tieners.Gerelateerd