Categorieën

Service

Statushouders na voorbereiding naar de Pabo

Statushouders na voorbereiding naar de Pabo
Onderwijs

Statushouders na voorbereiding naar de Pabo

  • Redactie
  • 06-11-2020
  • Onderwijs
Statushouders na voorbereiding naar de Pabo

SCHIEDAM - Elf statushouders worden in een jaar tijd in Schiedam voorbereid om de Pabo-deeltijdopleiding te gaan volgen.

Inholland en Primo zijn de partijen achter dit initiatief. Zij hopen zo in te spelen op de behoefte aan onderwijzend personeel en nieuwkomers werk te bieden.

Vluchtelingen treft het sneue lot dat ze in land van herkomst soms goede banen hadden, en goede opleidingen, maar in Nederland moeilijk aan de bak komen. Dat geldt ook voor onderwijzers. Zeker in dat beroep is een goede beheersing van het Nederlands essentieel. Bovendien moeten leerkrachten bekend worden gemaakt met de Nederlandse onderwijspraktijk. "Een op het oog onhaalbare opdracht", stellen de twee onderwijsorganisaties.

Toch pakken zij die uitdaging aan, door middel van een speciale opleiding die zij gaan opzetten. "Het project is in september gestart en de deelnemers zijn enthousiast begonnen", melden Primo en Inholland. Volgende week tekenen de betrokken studenten/onderwijzers een leerovereenkomst met de Pabo en de scholen, voor een voorbereidingsjaar op de Pabo.

Primo, waarin de Schiedamse openbare scholen samenwerken, en Inholland Rotterdam hebben het programma voor dat voorbereidingsjaar samen ontwikkeld 'met veel aandacht voor de verdere taalverwerving'. Kandidaten zijn geselecteerd, daarbij met name lettend op hun onderwijsachtergrond, motivatie en hun huidige taalbeheersing, aldus de twee.

Twee dagen per week gaan zij les krijgen van docenten van de Pabo, drie dagen per week lopen ze stage op een basisschool. Kandidaten komen uit Schiedam, Maassluis, Rotterdam en Berkel.

"Doel van dit project is een bijdrage te leveren aan de maatschappelijke integratie van statushouders, aan het verminderen van het lerarentekort en natuurlijk om deze kandidaten een kans te bieden weer volwaardig mee te draaien in onze maatschappij", zo stellen Inholland en Primo. "Het is ook een proef, om te kijken of met zo'n voorbereiding daarna een succesvolle Pabo-opleiding mogelijk is." De opleiding is voor de kandidaten gratis.

Kandidaten met een uitkering hebben van de gemeenten toestemming gekregen om de opleiding te volgen. De kosten van de Pabo worden voor een groot deel vergoed door het Aelbrechtfonds, dat verbonden is aan de Pabo, de hogeschool levert zelf ook een bijdrage, evenals Stichting Primo Schiedam. Het Fonds SchiedamVlaardingen ondersteunt het project met een subsidie en mogelijk levert ook het innovatiefonds Citylab010 van de gemeente Rotterdam een bijdrage. 

Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.

Schiedamseweg 53, Vlaardingen

Meer over Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. →