Twaalf journalisten in spé: Schiedam gaat er van horen

17-02-2017 Onderwijs Redactie

Redactievergadering in de Korenbeurs

SCHIEDAM – Twaalf studenten Journalistiek 'doen' Schiedam. Vorige week maakten zij kennis met de stad in een 'stadssafari' en in de komende zes weken maken ze nieuws – eerstejaars op weg naar een glansrijke toekomst als journalist.

Nog niet allemaal zijn ze achttien, maar snel feeling met de stad hebben ze wel: in de redactievergadering gisterochtend – de Korenbeurs is hun uitvalsbasis – kwamen de leegstand van winkels, het mooie en bijzondere behang in een van de kamers van de Grote Kerk, de vluchtelingenproblematiek, laaggeletterdheid en de kritische geest van de gemiddelde Schiedammer aan de orde.

Twee keer per week, in principe op maandag en donderdag, denken ze vanuit Tilburg, waar ze les hebben op de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek of vanuit hun woonplaatsen, naar Schiedam te komen. Mara Wouters heeft wat dat betreft een makkie - als Schiedamse. Hier werken ze de komende zes weken gezamenlijk aan een tijdschrift dat kort na de verkiezingsdag het licht moet zien. Alle 'onderwerpen' die zij de komende weken beetpakken, moeten dan ook in principe een politieke invalshoek hebben. Zoals de twaalf hier in de Jeneverstad, zijn er groepen in elf andere steden en dorpen in het land actief. Het resultaat van de inspanningen van de pakweg honderdvijftig journalisten in spé zou een mooi overzicht van de staat van Nederland anno 2017 kunnen opleveren.

Naast het tijdschrift doen de twaalf – onder leiding van de in Schiedam wonende docent Lammert Landman – verschillende vingeroefeningen met producties voor de site 'http://www.props.fhj.nl/category/schiedam' (kijken!) en voor videofilmpjes.

Nu is het zaak op heel korte termijn, voor aanstaande maandag, zo leert het huiswerk, een onderwerp te kiezen en een aanpak te hebben hoe te komen tot een politiek-getint artikel voor het tijdschrift.

Voor dat blad er ligt, zal Schiedam zeker nog van hen horen.Gerelateerd