Vijf innovaties gaan Schiedams onderwijs verbeteren

01-12-2016 Onderwijs Redactie

SCHIEDAM - Vijf Schiedamse scholen mogen gaan experimenteren met ideeën om hun onderwijs te verberen. Daarvoor is zestigduizend euro beschikbaar. In totaal 21 scholen dienden plannen in om tot een kwaliteitsverbetering te komen.

De basisscholen De Vlinder, Bernardus en Willibrordus (samen), De Taaltuin en Het Windas en het Lentiz LIFE College dienden winnende innovaties in. Een jury met Theo Schilthuizen (directeur bibliotheek), Ton Claassens (oud-directeur 't Meesterwerk) en Wim Verzijden (oud-directeur Mavo Schravenlant XL) beoordeelde de ideeën. Onder meer vloggen, 3D-printen en een wetenschapslokaal zulen in de komende twee jaar worden gerealiseerd. Bij de beoordeling werd gelet op originaliteit, vernieuwend karakter en de mate waarin het plan bijdraagt aan kwaliteitsverbetering.

Aan het einde van het schooljaar zullen de scholen presenteren of en hoe de innovatie die zij beogen, heeft uitgepakt. De plannen voor de Schiedamse onderwijsvernieuwing werden in augustus bekendgemaakt. Vanwege ziekte van een van de juryleden liep de bekendmaking van de winnende ideeën enkele wegen vertraging op.

Wethouder Mario Stam: “Leerkrachten en hulpverleners hebben prachtig werk - en het is ook best vaak lastig werk. Door de drukte van alledag hebben ze weinig tijd om stil te staan bij hun manier van werken. Leidt die inderdaad tot de beste resultaten? Of kan het anders? Beter? Innovatiever? Daarom hebben we scholen en organisaties uitgedaagd om met vernieuwingsvoorstellen te komen die wezenlijk verschillen van wat ze nu al doen.”

Er komt een tweede ronde waarin innovatieve ideeën kans maken op een financiële bijdrage voor realisatie.