Wat een geweldig slim idee van die scholen!

23-06-2019 Onderwijs Han van der Horst


COLUMN - Er heerst in Schiedam lichte heisa over het feit dat veel geslaagden van Turkse afkomst niet de driekleur met hun schooltas buiten hangen, maar de rode vlag met de maansikkel van Turkije. Dat zou een gebrek aan integratie weergeven.

Onze voormalige stadgenoot Roland Vonk, bekend van Radio Rijnmond, denkt daar anders over. Dat uithangen van vlag en tas is een typisch Nederlandse traditie, die door de Nederturken is overgenomen met een eigen draai. Dat getuigt juist wel van integratie, schrijft Roland op zijn Facebook waar hij trouwens aan de lopende band heel fraai geformuleerde stukken op zet.

Een Schiedams raadslid van D66 komt met een ander voorstel: hang naast elkaar de Nederlandse driekleur en de vlag van het land waar je familie oorspronkelijk vandaan komt. Ook een mooi idee dat de fleurigheid van het straatbeeld ten goede komt.

Het slimste idee hebben de scholen zelf echter gerealiseerd. Je ziet steeds meer dat zij hun geslaagden als souvenir een schoolvlag meegeven. Die wappert dan in de wind naast de schooltas.

Dat is een geweldig slim idee, want de beste reclame voor een school zijn de geslaagden. Zij steken nu trots de vlag van hun opleiding uit.

Na het bevrijdende telefoontje van de directeur komt nog de plechtige diploma-uitreiking en het eindfeest. Daarna gaan de leerlingen uiteen, meestal een vervolgopleiding in en daarna zien ze elkaar niet zo vaak meer. Ook wordt de band met de oude school verbroken, al nemen de meeste geslaagden zich voor dat juist niet te doen.

In andere landen, de Verenigde Staten bijvoorbeeld, zijn je oude opleidingen een deel van je identiteit. Je noemt jezelf trots alumnus en de school probeert contact met je te onderhouden door middel van Facebookpagina’s en andere middelen. Alumni zijn belangrijk. Als ze het ver brengen, doen zij graag eens een donatie. Of ze komen gastlessen verzorgen over het vak dat zij als volwassenen beoefenen. En ze sturen hun kinderen naar de oude school.

Daar zouden we in Schiedam ook wel een beetje meer van kunnen gebruiken, van die trots.

De schoolvlag uitgestoken naast de schooltas is het begin!Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date