Categorieën

Service

Regenboogzebrapad op Broersvest of Kloosterplaats

 Regenboogzebrapad op Broersvest of Kloosterplaats
Politiek

Regenboogzebrapad op Broersvest of Kloosterplaats

  • Redactie
  • 11-07-2015
  • Politiek
 Regenboogzebrapad op Broersvest of Kloosterplaats

Er wordt hard gewerkt aan de Kloosterplaats waar een stadspark moet komen

SCHIEDAM - Net na middernacht is in de gemeenteraad de motie van D66-raadslid John van Sliedregt aangenomen om in Schiedam een ‘regenboogzebrapad’ aan te leggen. De Broersvest ter hoogte van het Land van Belofte en de Kloosterplaats zouden goede plekken kunnen zijn, vindt Van Sliedregt.

De motie werd samen opgesteld met Serkan Kilickaya van de PvdA en Jeroen Ooijevaar van GroenLinks mede ondertekend door PS, Fractie Janssen, SP en VVD. Met het regenboogzebrapad wil men de emancipatie steunen van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. Je leest ook wel de afkortingen HLBT- of LHBT-emancipatie. Mondiaal zijn er dergelijke oversteekplaatsen gerealiseerd. In ons land is er al zo’n zebrapad in Utrecht en Maastricht. Er komt er een in Tilburg en nu dus ook in Schiedam. Tegengeluiden in de gemeenteraad waren van de confessionelen. Voor hen heeft de regenboog ook een symbolische waarde, maar een andere.

Een ander tegengeluid was, dat deze doelgroepen toch al volkomen geaccepteerd zijn in onze samenleving. John van Sliedregt: “We willen in Schiedam voorop lopen met de integratie, dat moet je doen zonder oogkleppen en dan is het dus goed dat je je ook bekommert om wat er op andere plekken gebeurt. Dat je ook hier aandacht vestigt op wat er elders in het land, elders in de wereld aan misstanden zijn. Bovendien is het niet zo, dat aandacht voor de HLBT-emancipatie in onze stad zelf niet nodig zou zijn. Ook in Schiedam is het niet altijd mogelijk hand in hand te lopen zonder commentaar te krijgen. Het is gewoon bijzonder onprettig en diep treurig dat mensen hierdoor belemmerd worden”.

Tijdens de raadsvergadering gisteravond kwam ook ter sprake waar de oversteekplaats met regenboogkleuren moet komen in Schiedam en of een dergelijk pad voldoende verkeersveilig is. Er werd, grappenderwijs, geopperd om het dan maar op de autoverkeersvrije Broersveld te doen. Voor de motie-indiener maakt het niet zoveel uit of dat al dan niet op een autoverkeersvrije plek is, maar wel graag ergens in het centrum. “Het mooist zou ik vinden op de Broersvest, tussen het Land van Belofte en het Stadserf. Mocht dat om wat voor reden dan ook niet mogelijk zijn, dan vind ik de Kloosterplaats een goede plek”, zegt Van Sliedregt. De Kloosterplaats is het braakliggende stuk tussen Broersveld en Broersvest, algemeen bekend als het Gat van Bolmers, naar de oud-wethouder die deze centrum-ontsierende plek op zijn conto heeft, Cor Bolmers.