'Géén pluchezitters; géén mensen die veel praten maar niets zeggen'

12-01-2021 Politiek Redactie/Schiedammer Online

Leefbaar Schiedam wil terug in de raad


SCHIEDAM - Eric Zwennis en John van Gestel zijn mensen met naam in Schiedam die voor Leefbaar Schiedam op de lijst komen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. 

Eric Zwennis was reeds fractievoorzitter voor Leefbaar Schiedam in een eerdere zittingsperiode. John van Gestel geniet grote bekendheid van de bestuursactiviteiten die hij voor het SOBO verrichtte. Voorzitter van Leefbaar Schiedam, Wim Post, maakte deze en andere namen bekend in een interview met Jan Willem de Boer van JW TV Schiedam. 

De partij, die Post als een 'sociaal realistische partij' en 'iets rechts van het midden' omschrijft, brengt niet alleen oude rotten in het politiek en/of bestuurlijk vak, maar ook jeugd. Zo komen Damien van der Zwan (21) en Zoï Droog (17) op de lijst en in het qua leeftijd middensegment de moeder van Zoï, Kelly Droog. 

"De lijst van degenen die zich willen inzetten voor de partij en/of op de kandidatenlijst willen, groeit verder. We willen graag mensen uit alle wijken van Schiedam; om dat goed in evenwicht te krijgen zijn we nu met nadruk op zoek naar mensen uit Schiedam-Noord", zo laat Wim Post weten.

Hoe de kandidatenlijst eruit zal gaan zien en wie er op prominente plekken zullen staan, is nu nog niet goed aan te geven. Wel is bekend dat John van Gestel zich voornamelijk als lijstduwer ziet, aldus de voorzitter. Eric Zwennis en Anneke Post (de echtgenote van Wim, die nu als eenmansfractie Post in de raad zit) krijgen een coachende rol. Eric Zwennis zal ook op de kandidatenlijst staan. "En Anneke hoop ik ook", zegt Wim. 

Wim Post geeft nog aan géén pluchezitters te zoeken voor de kandidatenlijst. "Als ik een gesprek heb met een kandidaat en die vraagt me om te beginnen hoeveel het verdient, dan is dat niet bepaald een goede start van het gesprek, geen goed uitgangspunt dus", zegt Post. "En pluchezitters in de raad zijn er al genoeg. Het moeten ook geen mensen zijn die veel praten, maar weinig zeggen. Daar zijn er ook te veel van in de raad. Wij willen dat alle burgers begrijpen wat er gezegd wordt in de raad en dat ook alle burgers de communicatie van het gemeentelijk apparaat kunnen begrijpen. Daarin moet heel veel verbeteren."

Ook het partijprogramma moet in begrijpelijk Nederlands geschreven worden, zo benadrukt Post. "Wonen van Schiedammers en Zorg voor de Schiedammers zijn voor ons de belangrijkste punten. Ook het belang van Schiedamse ondernemers heeft onze bijzondere aandacht. Waar we een einde aan willen maken, zijn prestigeprojecten waar heel veel geld in verdwijnt."

Leefbaar Schiedan deed samen met AOV op één lijst mee aan de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018. In het najaar van datzelfde jaar verliet Anneke Post de gelederen van de combifractie om op eigen titel in de raad verder te gaan.Gerelateerd