'Lijst Post' gaat verbinding aan met PvdA

25-01-2019 Politiek Redactie


SCHIEDAM – Anneke Post, sinds haar breuk met AOV op eigen naam en titel in de Schiedamse raad, sluit aan bij de PvdA. Het wordt geen opgaan in de fractie, maar een samenwerking 'à la Groen Links en Progressief Schiedam'.

Het ontstond in de auto, samen met Petra Zwang op weg naar een afspraak, 'naar Maassluis voor Stroomopwaarts, morgen gaan we naar J&S koken'. Op weg naar afspraken in het sociaal domein. “Zij rijdt, ik niet.”

“Je mag best aanschuiven bij de fractie om stukken door te nemen”, bood Zwang aan, en zo is het gekomen. “Dat hebben we een paar keer gedaan, en het bevalt. Alleen een fractie vormen is helemaal prima” – maar wel veel werk. “Je zoekt dan toch je onderwerpen uit. Alles volop induiken is niet te doen. Neem de MRDH of de Hoekse Lijn, dat zijn onderwerpen waar ik me niet erg in kon verdiepen.”

Zo is het plan dus om niet de fractie Anneke Post op te heffen, maar samen te werken. Per onderwerp een woordvoerder aan te wijzen. “Dat spaart ook tijd, met vijftien fracties in de raad.” GL en PS werken nu al zo.

En inhoudelijk? Leefbaar Schiedam (waar Post haar politieke werk begon) en PvdA, dat waren toch ooit water en vuur? “Nou, dat valt wel mee hoor. Leefbaar Schiedam is altijd een sociale partij geweest. Ze probeerden ons wel met Leefbaar Rotterdam te vergelijken, maar dat is een heel andere partij, met heel andere ideeën.”

Op veel punten zit Post 'op één lijn' met de PvdA, stelt Post. “Het enige punt waar we echt wezenlijk verschilden is dat van het gratis openbaar vervoer. Ik heb altijd gezegd: openbaar vervoer is niet gratis, dat wordt door andere betaald.” De PvdA heeft zich een warm pleitbezorger van het 'gratis ov' betoond. “Ik ben na het stoppen van de afspraak met de RET wel geschrokken van een gezin hier in de buurt. Moeder moest de kinderen naar een bijzondere school brengen, dat was eigenlijk te duur.”

Anneke Post zit nu vijf jaar in de raad. Zij zet haar werk nu voort in nauwe samenwerking met de PvdA.

Gerelateerd