Advies verkenner: Denk buiten de coalitie

03-04-2018 Politiek Redactie

SCHIEDAM - Verkenner Hein van Asseldonk raadt de Schiedamse partijen aan te gaan onderhandelen over een nieuwe coalitie zonder Denk, de partij die op een na de meeste stemmen trok in de verkiezing voor de nieuwe gemeenteraad.

Van Asseldonk: "Ik adviseer onderhandelingen te beginnen met VVD, AOV, D66, GroenLinks/Progressief Schiedam en CDA.” Andere adviezen van de verkenner: ‘Ik beveel aan om te komen tot een coalitieakkoord op hoofdlijnen. Ook adviseer ik om in een vroeg stadium de wethouderskandidaten te betrekken in de onderhandelingen, om daarmee teamgeest, commitment en stabiliteit te bevorderen. Tenslotte raad ik aan om vóór de afronding van de onderhandelingen een raadsbrede consultatieronde te organiseren."

Van Asseldonk, zelf betrokken bij de VVD, voerde zijn verkenning uit op verzoek van de VVD, de grootste partij in Schiedam na de verkiezingen. Zij mag daarom het voortouw nemen in de gesprekken om te komen tot een nieuwe coalitie. De partij laat bij monde van lijsttrekker Onno Spek weten 'dit advies graag op te volgen'. Deze week zouden de onderhandelingen moeten beginnen. "De desbetreffende partijen (genoemd door Van Asseldonk -red.) ontvangen zo snel mogelijk een uitnodiging."

Jan Rijpstra, burgemeester van Noordwijk, gaat de onderhandelingen voorzitten als informateur.Gerelateerd