AOV en Leefbaar samen naar verkiezingen

24-11-2017 Politiek Redactie

AOV en Leefbaar samen naar verkiezingenDe gezichten waarmee AOV de verkiezingen in gaat: (vlnr.) Van der Ven, Wessling, Melkert, De Groot, De Jong, Bruggeman, Post en De Vries

SCHIEDAM – Het Algemeen Ouderenverbond en Leefbaar Schiedam slaan de handen ineen. Onder de naam AOV en op lijst 5 doen vertegenwoordigers van beide partijen gezamenlijk mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Als 'een echte Schiedamse partij'.

Dat maakten Catelijne de Groot en Gerrie de Bel namens de fracties vanmiddag op het Schiedamse stadhuis bekend. Eerstgenoemde gaat de lijst in maart aanvoeren.

Beide nu-nog fractievoorzitters benadrukken het hechte team van mensen 'met een drive' dat is gevormd. “Er is veel plezier, veel energie.” Voor De Bel maakt de wetenschap dat er een groep staat van mensen die goed zijn in 'het maken en nakomen van afspraken' dat zij met een gerust hart afscheid neemt als raadslid.

De AOV-nieuwe-stijl rekent op vier of vijf zetels in de raad die in maart volgend jaar ontstaat. De eerste acht namen op de lijst zullen echt verkiesbare mensen zijn. “Het AOV had vier zetels bij de vorige verkiezingen, wij hadden er drie”, aldus Wim Post, voorzitter van Leefbaar Schiedam. “In de bundeling loop je het risico dat we één of twee zetels kwijtraken. Maar we hebben een redelijk trouw publiek.” Hij laat weten dat zijn partij blijft bestaan, maar dat de volksvertegenwoordigers dus als AOV-ers aan de verkiezingen deelnemen.

De grote kracht van de nieuwe fractie zal volgens bestuur en raadsleden van beide partijen hun betrokkenheid met en bekendheid in de stad zijn. Verschillende kandidaten op de lijst hebben een lange staat van dienst als actieve wijkbewoners. “Zij zijn bijvoorbeeld in de wijkoverleggen bekende gezichten”, aldus De Bel. Zij en andere raadsleden en bestuurders geloven in de kracht van lokale partijen en zien ontwikkelingen die maken dat zij het mogelijk achten dat de helft van de 35 Schiedamse raadszetels door de kiezers worden toebedeeld aan lokale partijen.

Een daarvan zal mogelijk gevormd worden door het duo Andreas Rose, voorman van Gemeentebelangen Schiedam (GBS) en Arie Villerius, nu nog raadslid voor Leefbaar. Die situatie is vreemd, maar draagt de instemming van alle betrokkenen. “Arie had haast”, aldus De Bel, toen Post in september liet weten dat Leefbaar Schiedam niet mee zou doen aan de verkiezingen. Gebrek aan een boegbeeld en de associatie met de PVV maakten dat hij en anderen zich niet senang voelden bij een stembusgang. Hij stelde dit na gesprekken 'met een stuk of vijftien' kandidaten, waarvan er volgens hem toch bij nadere beschouwing de PVV-gedachten bleken toegedaan. “En dat was niet onze wens.”

Villerius zocht en vond daarop toenadering tot Rose, die ook zonder partij komt te zitten omdat GBS voor de zomer eveneens besloot niet aan de verkiezingen deel te nemen. Onder de naam Lokaal Onafhankelijk Schiedam (LOS) doen de twee mee op 21 maart.

Pas nadien werden op voorspraak van De Groot en De Bel de bestuurders van beide partijen gemaand het gesprek aan te gaan om de samenwerking, die er op veel vlakken al is, te intensiveren. “Je moet wel op het idee komen”, aldus Post. “We hebben het heft in eigen hand genomen om de besturen die kant op te krijgen”, aldus De Bel. Die gesprekken – vanaf oktober – gingen dusdanig florissant dat de partijen vandaag hun plannen om met één lijst de verkiezingen in te gaan, bekend konden maken. De partijen zien het als een belangrijk statement tegen de versplintering in de raad die steevast dreigt.

Op de lijst staat Cock de Jong, actief lid van AOV na De Groot op twee. Op nummer drie komt Anneke Post, sinds vijf jaar raadslid namens Leefbaar. Op vier Christien Bruggeman, actief bij AOV, op vijf Karin de Vries, fungerend als secretaris van Leefbaar. Op zes pas de tweede man, Jasper de Groot, zoon van de lijsttrekker en met zijn 26 jaar de jongste AOV-er. Hij was al eerder verkiesbaar en actief voor de fractie en keert binnenkort terug van werk/studie in het buitenland. Marjolijn Wessling (actief bij Leefbaar Schiedam) en Wilma van der Ven (actief AOV-lid) maken de eerste acht compleet. De lijst zal verder worden uitgebreid, met onder meer Post en Bettie Melkert als lijstduwers.

De lijst en de toekomstige fractie zal zich volgens De Groot typeren als 'lokaal, reëel, voor schoon heel en veilig, sociaal en opkomende voor ouderen'. “Met het duidelijke besef dat de jongere van vandaag de oudere van morgen is.”

Wat dat betreft is de naam Algemeen Ouderenverbond wellicht aan aanpassing toe, zo beaamt De Groot. Maar groot voordeel van verkiezingsdeelname met een bestaande naam zijn de oude rechten die zijn opgebouwd, zoals de vijfde lijst op het biljet. Na de verkiezingen kan dan rustig gewerkt worden aan een eventuele nieuwe naam.

Tot de verkiezingen blijven AOV en Leefbaar als twee fracties in de raad actief.

Gerelateerd
Reacties
Bedrijven Alle bedrijven »


Vacatures Alle vacatures »
Altijd Up-to-date