AOV roept collega-raadsleden op tot verzet tegen rijksoverheid

17-07-2020 Politiek Redactie

De fractie van AOV Schiedam, met rechts Christien Bruggeman

SCHIEDAM - De fractie van het AOV heeft de collega-gemeenteraadsleden van Schiedam opgeroepen om zich aan te sluiten bij de verzetsactie van de gemeenteraad van Zoetermeer. Deze actie pleit voor een eerlijke vergoeding aan gemeenten voor de door de rijksoverheid aan gemeenten overgedragen taken.

Raadslid Christien Bruggeman (AOV) noemt het een 'mission impossible' waarmee de rijksoverheid de gemeenten heeft opgezadeld. "De gedecentraliseerde taken voor Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) en jeugdhulp kwamen met te weinig geld en daarbovenop kwamen extra bezuinigingsrondes. Nu moeten gemeenten miljoenen bezuinigen, terwijl het rijk geld overhoudt. De raden worden zo gedwongen te bezuinigen op voorzieningen voor de kwetsbare ouderen en jongeren in de stad. En dat terwijl al één op de zes kinderen in Schiedam in armoede opgroeit. Zo bezuinig je de stad kapot. Dat kan toch niet de bedoeling zijn"

De gemeenteraad van Zoetermeer heeft besloten deze zomer een actiecomité op te richten. De andere gemeenteraden worden door de collega-raad uit Zoetermeer opgeroepen om samen met Zoetermeer een vuist te maken. Christien Bruggeman: "Wat ons betreft komt Schiedam ook in verzet. Ik zou
de actie graag ondersteunen met een breed aan te nemen motie, maar de eerstvolgende raadsvergadering is pas in september. Die motie komt er, maar ondertussen kunnen we als raadsleden onze steun uitspreken via dze webpagina van de gemeente Zoetermeer. Ik roep mijn collega-raadsleden dan ook op om dat te doen.”

Het Schiedamse college van B&W heeft inmiddels via de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) aangegeven zich als college bij het verzet van Zoetermeer aan te sluiten.Gerelateerd