AOV stelt Duncan Ruseler voor als opvolger De Groot

11-12-2018 Politiek Redactie

Duncan Ruseler


SCHIEDAM- Duncan Ruseler wordt de nieuwe wethouder van Schiedam. Als het aan het Algemeen Ouderenverbond (AOV) ligt, volgt de 35-jarige Schiedammer de opgestapte Catelijne de Groot op. Coalitie en college delen de voordracht.

Ruseler is gisteren voorgesteld in een gepland overleg tussen de coalitiepartijen, waar de wethouders bij aanschoven. Ook de voorzitters van de oppositiepartijen zijn ingelicht, aldus Cock de Jong, fractievoorzitter van AOV. Volgens hem viel de wethouderskandidaat in de smaak.

De Jong verwacht dat Ruseler in de januarivergadering van de raad, gepland op de 29ste, kan worden beëdigd. De gemeenteraad heeft het laatste woord over de benoeming. De integriteitscommissie die onderzoek doet naar de achtergrond van iedere wethouder, gaat vandaag aan het werk.

De Jong is zeer te spreken over 'zijn' kandidaat voor het wethouderschap. Ruseler werd door de selectiecommissie van het AOV benaderd om te solliciteren. “We hadden de wens om een daadkrachtig wethouder te vinden, iemand met kennis van zaken en politiek vaardig.” Na 'wat zoekwerk' kwam de AOV-commissie uit bij de 'geboren en getogen Schiedammer'. Met ruim tien jaar ervaring in het bestuur en de politiek was Ruseler zo iemand, leerde zijn Linkedin-profiel.

Bestuurskundige Ruseler werkt nu nog als bestuursassistent van een wethouder in Haarlem. Eerder vervulde hij een vergelijkbare functie in Den Helder. In zijn tijd in Haarlem, zes jaar, vertolkte hij ook rollen binnen de veiligheidsregio, met name waar het gaat om de communicatie tijdens de rampenbestrijding, in de procesgang achter de uitvoering van de WMO en verzorgde hij de (open data)publicatie van informatie uit het meerjarengebiedsprogramma. “Hij kan omgaan met processen en procedures, kent het politieke speelveld”, aldus De Jong.

Een plus is in diens ogen dat Ruseler als bestuursadviseur 'de weg der geleidelijkheid' bewandelt en zo ook is toegegroeid naar een rol als wethouder. “Als je iemand neemt die elders al wethouder is geweest, is de kans reëel dat die de functie ziet als opstapplaats voor bijvoorbeeld een burgemeesterschap.” Voor Ruseler is het wethouderschap veel meer een positie die ook op langere termijn bij hem past.

Een andere grote plus is volgens De Jong dat zijn kandidaat een 'echte Schiedammer' is. “Dat was voor ons een echte voorwaarde; we willen iemand die feeling heeft met de stad.” Moeder Marijke Ruseler was nog niet zo lang geleden voorzitter van het CDA Schiedam. Zoon Duncan was enkele jaren penningmeester van de VVD Rijswijk en begon 'in de politiek' als medewerker van Leefbaar Schiedam, de partij die voor de afgelopen raadsverkiezingen de handen ineen sloeg met het AOV .

Met bestuurlijke en politieke ervaring en contacten op een breed terrein wordt Ruseler nu wethouder namens AOV. Zijn 'AOV-gehalte' is volgens De Jong groot genoeg voor die functie. “Hij heeft zich in het partijprogramma verdiept en kan zich daar honderd procent in vinden.”

De 'klik' die de AOV-fractie met Ruseler voelt is volgens De Jong vooral een gevolg van het enthousiasme van de kandidaat-wethouder. “Dat sloeg over op de fractie”, in het gesprek dat deze ruim twee weken geleden met Ruseler en een tweede kandidaat had. “Dit is hem!”, was het idee. “Duncan is een heel bevlogen iemand, die alles voor de stad wil doen wat in zijn mogelijkheden ligt.”Gerelateerd