B&W betreurt kritiek op drukken boekwerk

08-01-2018 Politiek Redactie

SCHIEDAM - Het Schiedamse college zegt de negatieve berichten over het drukwerk van het fotoboek 'Door de ogen van de Schiedammer' te betreuren.

Bezoekers van de nieuwjaarsbijeenkomst ontvingen deze uitgave zaterdag; Schiedammers geven erin door middel van een of meer foto's aan hoe zij tegen hun stad aankijken. Volgens B&W 'overschaduwt' de kritiek 'de bedoeling en de opzet van het fotoboek'. "Het college is ervan overtuigd dat het fotoboek een mooie afsluiting is van de vele reacties van Schiedammers die laten zien hoe zij tegen hun stad aankijken. Zij verdienen ten volle de enthousiaste complimenten voor hun bijdrage."

Fractie Janssen bracht gisteren al raadsvragen in, verbolgen als de volksvertegenwoordigers waren over het feit dat het boekje in Litouwen blijkt te zijn gedrukt. Dat strookt niet met het gemeentelijke inkoopbeleid, aldus Fractie Janssen. Ook vanuit andere hoeken is er commentaar op de inzet van een drukker op zo'n twaalfhonderd kilometer hemelsbreed van Schiedam.

In een reactie meldt het college nu dat de gemeente 'om een zorgvuldige keuze te kunnen maken', die in overeenstemming is met het inkoopbeleid van de stad, drie partijen benaderd heeft voor de uitgave van het boekwerkje. Twee uit Rotterdam en één uit Schiedam. "De complete opdracht voor de productie van het fotoboek is uiteindelijk verstrekt aan de partij die ook de organisator was van het Schiedamse fotofestival in 2017, stichting Dager uit Rotterdam. Ervaring, prijs, kwaliteit en leveringssnelheid waren de belangrijkste overwegingen." Volgens een woordvoerster van de gemeente schrijft het gemeentelijk inkoopbeleid niets voor inzake het uitbesteden of doorleggen van werk. Wel kunnen daar volgens haar per opdracht afspraken over worden gemaakt.

Dager kreeg van de gemeente de opdracht om het fotoboek te ontwerpen, vorm te geven en te drukken. "Dat betekent dat de stichting verantwoordelijk is voor de keuze van de drukker en daarin haar eigen professionele afweging maakt", aldus B&W.

Door de ogen van de Schiedammer is vanwege de beperkte oplage niet meer in gedrukte vorm verkrijgbaar, zo meldt het college. Wel is de uitgave online te bekijken op de website van de gemeente Schiedam.

Gerelateerd