Bart Voortman opvolger Guido Antunes in raad

09-04-2020 Politiek Redactie

Bart Voortman: "Trek aan de bel als je ergens wat van vindt"; foto: Groen Links


SCHIEDAM - Bart Voortman wordt het nieuwe Schiedamse raadslid voor Groen Links. HIj zal dinsdag 21 april geïnstalleerd worden,  als opvolger van Guido Antunes. 

Antunes legde zijn functie als raadslid per 31 maart neer. In de vergadering van 21 april neemt de raad afscheid van hem. Voortman was tot dusver interim-bestuursvoorzitter van Groen Links Schiedam.

Als nieuw fractielid en raadslid krijgt Voortman de onderwerpen werk en inkomen (onder meer armoede, bijstand, schulden), zorg, WMO, vrijwilligerswerk, ouderen en gemeenschappelijke regelingen in zijn portefeuille. Over wie hij is en wat zijn plannen zijn, vertelt hij op de website van Groen Links Schiedam. 

Schiedam is voor Voortman 'thuiskomen'. Hij werd er geboren, groeide er zijn eerste vijf jaar op en bleef er vanwege familiebanden regelmatig komen. Dat stopte op zeker moment, maar sinds acht jaar woont Voortman weer in de stad. Met wisselend idee. "Ik moet bekennen dat ik er wat gemengde gevoelens bij heb. Ik vind de mensen hier heel toegankelijk en ik vind de oude binnenstad over het algemeen prachtig. Als er mensen komen die hier nog nooit geweest zijn, neem ik ze altijd mee op een wandelingetje en ze zijn altijd onder de indruk. Tegelijkertijd springen de tranen in mijn ogen als ik zie wat er hier en daar met die stad is gedaan. Zelden zoiets lelijks gezien als het Stadserf, bijvoorbeeld."

Met zijn inzet als raadslid wil Voortman vooral 'het oog voor de menselijke maat' naar voren brengen, met name in zijn zorgportefeuille en op het gebied van werk en inkomen. "Ik weet dat je op veel van wat daar gebeurt, weinig invloed hebt. Maar het gezicht van het beleid wordt lokaal bepaald." De menselijke maat is wat het nieuwe raadslid betreft belangrijk, cruciaal zelfs, niet alleen voor mensen die er baat van hebben, maar ook 'het personeel dat in die sectoren, betaald en onbetaald, werkzaam is'.

Een lange adem is in zijn ogen nodig, in het raadswerk, maar ook als Schiedammer met hart voor de stad. "Besluitvorming en uitwerking gaat niet zo snel als we zouden willen. Tegelijkertijd kunnen raadsleden en bestuur niet altijd op de hoogte zijn van alles wat er dagelijks in de stad speelt, dus trek aan de bel als je ergens wat van vindt." Dat gebeurt zeker nu ook al, weet Voortman, maar wellicht niet met betrokkenheid van alle Schiedammers.Gerelateerd