CDA en CU-SGP: periodiek rioolwateronderzoek drugsgebruik

11-02-2022 Politiek Redactie

De fracties van het CDA en CU-SGP uit de Schiedamse gemeenteraad willen dat Schiedam het rioolwater in de gemeente periodiek op drugs gaat controleren; foto: stock


SCHIEDAM - De fracties van het CDA en CU-SGP uit de Schiedamse gemeenteraad willen dat Schiedam het rioolwater in de gemeente periodiek op drugs gaat controleren. Daarom hebben de partijen de handen ineen geslagen en gezamenlijk schriftelijke vragen gesteld aan het gemeentebestuur.

Robert Berns van CU-SGP: “Het gebruik van partydrugs is voor veel mensen normaal geworden. Maar de wereld achter het drugsgebruik is niet normaal. Er ligt een gruwelijke onderwereld ten grondslag met geweld en intimidatie.” De productie van drugs leidt daarnaast tot giftige lozingen van drugsafval.
Jaap Pegtel van het CDA: “Om meer grip te krijgen op de situatie is het belangrijk inzichtelijk te maken hoeveel en wat voor drugs er binnen de grenzen van Schiedam gebruikt worden. Dat helpt ook bij een gerichte aanpak van drugscriminaliteit.” Daarom pleiten de fracties van het CDA en CU-SGP voor periodieke controles van het rioolwater in Schiedam.

Wanneer Schiedam start met het rioolwateronderzoek kunnen de resultaten vergeleken worden met steden zoals Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. Ook zeventig Europese steden werken met dit onderzoek.