Debat zomernota eindigt in discussie over slavernij

03-07-2018 Politiek Redactie

SCHIEDAM - Schorsing in de gemeenteraad. Opmerkelijk genoeg gaat het overleg tussen enkele fracties daarin niet over parkeren, armoedebeleid of jongerenparticipatie, maar over de sporen die de slavernij in Schiedam heeft achtergelaten en de rol die Schiedam speelde in de mensenhandel.

Denk, CDA en SP kwamen met moties om in vervolg op de oproep van burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam - en de reactie daarop van het kabinet, dat spijt en berouw uitsprak over de rol van Nederlanders in de slavernij - ook in Schiedam te spreken over de geschiedenis.

De discussie daarover werd echter vertroebeld door taalkundige onduidelijkheden - 'kan een niet-persoon spijt hebben van iets wat in het verleden is gebeurd?' - en de felheid van met name Dogukan Ergin namens Denk om zijn punt voor de bühne te brengen. Verschillende raadsleden riepen op tot waardigheid in het debat, burgemeester Lamers bood aan om er 'op een gepast moment' op terug te komen, bijvoorbeeld door in een gesprek in september 'ook met mensen van buiten'. "Op deze manier creëer je verdeeldheid", aldus de burgemeester.

Zo is het nu bij het vallen van de nacht even spannend in de raad, nu de fracties moeten bedenken of zij hun moties aanhouden. Stemmen gebeurt hierna, ook over een twintigtal moties waarvan de indieners hebben aangegeven dat zij de mening van de raad hierover willen horen.Gerelateerd