Categorieën

Service

Denk Schiedam vraagt partijbestuur terug te treden

Denk Schiedam vraagt partijbestuur terug te treden
Politiek

Denk Schiedam vraagt partijbestuur terug te treden

  • Redactie
  • 11-04-2020
  • Politiek
Denk Schiedam vraagt partijbestuur terug te treden

De Schiedamse fractie van Denk, met Ergin als derde van rechts, en helemaal rechts Farid Azarkan en helemaal links Selçuk Öztürk ; foto: Facebook Denk Schiedam


SCHIEDAM – De Schiedamse fractie van Denk is een van de ondertekenaars van een oproep aan het bestuur van de partij om terug te treden.

Dat zet de positie van Denk-voorzitter Selçuk Öztürk en de andere bestuurders onder druk. Ook de jongerenbeweging van de partij dringt aan op het aftreden van het bestuur.

“Onze partij bevindt zich in roerige tijden”, zo schrijven de lokale partijen, onder meer Dogukan Ergin vanuit Schiedam. “Wij, fractievoorzitters van de lokale Denk-fracties, zien dit met pijn en weemoed aan. Wij merken dat de interne ontwikkelingen in onze partij de aandacht afleiden van hetgeen waarvoor wij als volksvertegenwoordigers gekozen zijn, namelijk het vertolken van de stem van onze kiezers en het opkomen voor de belangen van de mensen in onze gemeenten en provincies.”

De lokale partijleiders – uit Schiedam, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Enschede, Zaanstad, Amersfoort, Deventer, Zuid-Holland en Flevoland – doen een ‘beroep op het partijbestuur om in het partijbelang een groots gebaar te maken en per direct terug te treden (..), zodat er een onafhankelijk interim-bestuur aangesteld kan worden’. Zij willen niet dat zij op de ledenvergadering van 6 juni ‘mogelijk tegenover elkaar komen te staan’.

Farid Azarkan, de tijdelijke fractievoorzitter van Denk, vroeg van de week het bestuur al terug te treden, ‘in het belang van de partij’. Hij wil een interim-bestuur aanstellen om de rust binnen de partij te herstellen. Het bestuur weigert echter op te stappen.

Dat bestuur wil juist dat de leden tijdens de bijeenkomst op 6 juni de nieuwe leiders van de partij kiezen. Verder zou er een onafhankelijk onderzoek moeten komen naar de gang van zaken en zou het bestuur de steun van onafhankelijke adviseurs moeten inroepen.

De problemen bij Denk ontstonden toen eerder deze week fractieleider Tunahan Kuzu (die zijn middelbare school in Schiedam doorliep) opstapte als fractievoorzitter en aankondigde zich niet opnieuw verkiesbaar te stellen. Hij motiveerde die stap met de zware wissel die het werk trok op zijn privéleven. Maar het tijdschrift HP/De Tijd onthulde dat er meer aan de hand is: Kuzu zou door de andere bestuurders gedwongen zijn om zijn rol op te geven vanwege een buitenechtelijke affaire. Dat was de reden om hem het fractievoorzitterschap te ontnemen, aldus Selçuk Öztürk. Die werd daarop beschuldigd van ’broedermoord’ door Kuzu, die verklaarde ‘niks grensoverschrijdends’ te hebben gedaan. Het oprakelen van de affaire zou zijn gebruikt over Kuzu buitenspel te zetten.

De fractieleiders stellen in gesprek te willen met de drie Tweede Kamerleden van de partij, ‘om deze situatie te verduidelijken en te verhelpen’. “Wij zijn ervan overtuigd dat dit noodzakelijk is voor de toekomst van onze partij. Als jonge partij maken we groeispurten door die er uiteindelijk toe zullen leiden dat we groter, sterker en eensgezind onze taak zullen vervullen.” Wij verzoeken op de geplande algemene ledenvergadering van 6 juni officieel een interim-bestuur te benoemen dat in onafhankelijkheid gaat bouwen aan de toekomst van onze beweging”, zo schrijven de lokale politici.