Categorieën

Service

Een goede raad voor de politieke partijen

Een goede raad voor de politieke partijen
Politiek

Een goede raad voor de politieke partijen

  • Han van der Horst
  • 23-07-2017
  • Politiek
Een goede raad voor de politieke partijen
COLUMN - Hartje zomer. U zit er waarschijnlijk niet aan te denken dat u over acht maanden alweer het verzoek krijgt om aan de stembus te verschijnen. Dan zijn er namelijk verkiezingen voor de gemeenteraad en kunnen de Schiedammers laten zien wat zij denken van de brede coalitie die de afgelopen jaren onze stad heeft bestuurd.

Als we dat tenminste doen. Als Nederland er geen informeel referendum van maakt over de nieuwe regering die tegen die tijd toch wel zal zijn aangetreden. Dan worden de partijen niet afgerekend op hun beleid en hun beloftes maar op wat de grote dames en heren in Den Haag ervan bakken. Dat zou jammer zijn. Toch is de kans niet gering dat zoiets gebeurt. Er is maar een manier om daar tegenin te gaan: de lokale kandidaten en de lokale partijen moeten het hebben over concrete problemen en concrete oplossingen. Ze zijn ongetwijfeld nu al in de weer met het opstellen van het plaatselijk partijprogramma en daarom stel ik het onderwerp nu al aan de orde.

Die programma’s zijn maar al te vaak veel te abstract en datzelfde geldt voor de wervende teksten. Er staat dan bijvoorbeeld dat men voor veiligheid is, leefbaarheid, een schoon milieu en een een bruisende binnenstad waar - dat staat er dan altijd achter “het goed toeven is". Soms geldt dat goede toeven ook voor heel Schiedam.

Schone lucht praatjes zijn dat. Geen mens kan zich op basis daarvan voorstellen wat zo'n partij concreet gaat doen. Daarom raad ik de opstellers van de partijprogramma’s aan zo concreet mogelijke punten op te nemen.

Zo van: op de Hoogstraat komen dezelfde lantaarns als op de Lange Haven.

Of: wij ondersteunen de mogelijkheid om op Schieveste een aantal megahoge gebouwen neer te zetten, waar hopelijk drieduizend appartementen in kunnen komen, plus ruimte voor ondernemers.

Of: de Lichtblauwe Brigade gaat niet meer zo jagen op marihuanakwekers maar richt zich vooral op vervuilers van de straat (bij wijze van spreken dan natuurlijk).

Of: wij scheppen vijftig banen voor straatvegers, net zoals je die hebt in Luxemburg-stad.

Of: wie van een winkel een woonhuis wil maken in de binnenstad, krijgt alle ondersteuning van de gemeente.

Of: we bouwen een Plantagebrug van de Makkersstraat naar de Buitenhavenweg.

Of: na het sluiten van de glasfabriek plannen wij betaalbare huurwoningen voor jonge starters langs de Buitenhavenweg: we brengen het Nieuwstigt opnieuw tot leven.

Of: bij nader inzien laten we de Koemarkt zoals die is.

Dat is grijpbaar. Daar kun je over discussiëren. Dat geeft de burger een echte keus.
Maak concrete programma’s.