G1000 21 april afgelast

09-03-2018 Politiek Redactie


SCHIEDAM – De burgertop G1000 op 21 april gaat niet door. De Grote Kerk is afbesteld, het 'hoofdkantoor' van de G1000 geïnformeerd over de afgelasting.

Logistiek is de G1000 niet rond te krijgen, nu de gemeente Schiedam niet te kennen geeft voor de loting van de deelnemers te kunnen zorgen. Andere jaren was het gemeentelijk apparaat, met name de burgerlijke stand, faciliterend om tienduizend Schiedammers persoonlijk uit te kunnen nodigen voor deelname.

En die loting is, net als het geautomatiseerde systeem van dialoog dat op de dag zelf wordt gebruikt, nu juist een van die typische kenmerken van een G1000, aldus Ron van den Ende, een van de initiatiefnemers van het eerste uur.

“Het is net als vroeger met verkering”, vertelt hij. “Als je een meisje zeven, acht keer om verkering had gevraagd en je kreeg nog nul, dan dacht je ook: stik maar in je verkering.” G1000 Schiedam ontving nog geen reactie op de uitnodiging aan de gemeente om dit jaar weer het lotings- en uitnodigingsproces voor rekening te nemen. Om nu snel afspraken te maken en verplichtingen aan te kunnen gaan had G1000 Schiedam 1 maart als uiterste termijn genomen om de medewerking van de gemeente zeker te stellen. “Toen we van de week gingen bellen kregen we de assistent van de assistent van de assistent”, aldus Van den Ende.

Subsidie (andere jaren wel verleend) was de G1000 Schiedam al evenmin toegezegd. “Maar daarvan hadden we gezegd: 'dan regelen we dat zelf wel'. We hebben al elf fondsen aangeschreven.”

Van den Ende had zich al verheugd over een burgertop G1000 2018. Over duurzaamheid. “Funkey zou meewerken, ambtenaren zouden met infostands aanwezig zijn, Irado zou er zijn. Het zou een feest worden voor iedereen, georganiseerd door burgers.”

Nu dus uitstel, en of het afstel wordt moet blijken. Na 21 maart is de politieke realiteit in de stad immers weer een andere. “We gaan gewoon door. Een werkgroep maakt meters over de veiligheid rond scholen. We zijn bezig met de stadspoorten. Alles is open.” Wat dat betreft is het relevant om te weten waarom de gemeente niet wil meewerken. Van den Ende: “Misschien dat bepaalde wethouders nog een rekening te vereffenen hebben of discussie over bomenkap uit de weg willen gaan...”

Van den Ende neemt zelf nu ook even gas terug, maar wil zich blijven hard maken voor een derde G1000 in Schiedam. “Elk jaar een burgertop, waarom niet, als we ieder jaar Brandersfeesten kunnen organiseren?! Waarom zou je burgers niet ieder jaar om hun mening kunnen vragen?”