Categorieën

Service

Geef Schiespoor een nieuwe plek in Schiedam

Geef Schiespoor een nieuwe plek in Schiedam
Wonen

Geef Schiespoor een nieuwe plek in Schiedam

  • Han van der Horst
  • 12-01-2017
  • Wonen
Geef Schiespoor een nieuwe plek in Schiedam

Foto: Schiespoor

COLUMN - Soms leiden bestuurlijke processen tot ongewenste resultaten of harteloze beslissingen. Dat komt omdat het even aan de juiste leiding ontbrak. Hopelijk verklaart dit waarom de gemeente onverhoeds Schiespoor de huur heeft opgezegd.

Schiespoor bestaat uit modeltreintjesliefhebbers van beiderlei kunne. Op de Westerkade aan de waterkant hebben ze een houten gebouwtje, waar zij hun rails leggen, hun treintjes in elkaar zetten, met veel zorg hun miniatuurlandschappen, -dorpen en -stationnetjes bouwen. Schiespoor maakt al sinds jaar en dag deel uit van het Schiedamse weefsel. Het stukje kade waarop hun gebouwtje staat, huurde de vereniging dan ook voor een symbolisch bedrag van de gemeente.

Nu is ineens de huur opgezegd. Eind dit jaar moeten de treinliefhebbers met onderkomen en al verdwenen zijn.

Dat heeft te maken met de grote opknapbeurt die de Westerkade momenteel ondergaat. Oude branderijen zijn voor een belangrijk deel al omgebouwd tot appartementen. Er moet aan de waterkant een duidelijke rooilijn komen. Daar past het oud kavalje (want dat is het) van Schiespoor, niet tussen. Na de beslissing om de Westerskade op te leuken en op te schonen ging de bureaucratie zijn autonome gang. Het resultaat is die opzeggingsbrief, die terdoodveroordeling van Schiespoor.

We hebben hier te maken met een bestuurlijk bedrijfsongeval. Het kan niet de bedoeling zijn dat een fantastische club als Schiespoor de nek wordt omgedraaid.

Het moet toch mogelijk zijn voor deze vereniging een nieuwe plek te vinden, een stukje grond waar het houten kavalje kan worden neergezet of een of ander leeg bedrijfspand. Dit is een zaak waar de verantwoordelijk wethouder even naar moet kijken en dan zal het stadskantoor een oplossing produceren waar iedereen garen bij spint.

De leden van Schiespoor hebben collectief zowat een hartverzakking gekregen, toen zij kennisnamen van de huuropzegging. Dat verdienen ze niet. Het zijn stuk voor stuk geheide Schiedammers, mensen die in het leven niet altijd de hoofdprijs hebben gekregen. Ze horen niet van de kant te worden geduwd. Ik heb genoeg vertrouwen in het goede hart van Schiedams bestuurderen om te voorspellen dat er binnenkort een mooie oplossing komt.