Haasje over: Wijbenga van Rotterdam naar Vlaardingen

10-07-2021 Politiek Redactie/Vlaardingen24


VLAARDINGEN - Menig Schiedammer zal het ontgaan zijn, maar als alles gaat zoals gepland wordt Bert Wijbenga de nieuwe burgemeester van Vlaardingen.

De Vlaardingse gemeenteraad besloot hiertoe al vorige week, in een extra raadsvergadering besloten. Wijbenga is op dit moment wethouder en locoburgemeester in Rotterdam namens de VVD. Hij is getrouwd met Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat. Voor zijn wethouderschap was hij voorzitter van de Raad van Bestuur van woningcorporatie Woonbron en bekleedde hij diverse functies bij de politie. Wijbenga wordt in de buurstad de opvolger van interim-burgemeester Bas Eenhoorn.

De vertrouwenscommissie, bestaande uit dertien door de raad benoemde Vlaardingse raadsleden, heeft de afgelopen maanden de voorbereidingen getroffen voor de aanbeveling op basis van de door de gemeenteraad vastgestelde profielschets. Er solliciteerden veertien kandidaten op de vacature. Na overleg met de commissaris van de Koning is hieruit een selectie gemaakt. In het vervolg van de selectieprocedure kwam Bert Wijbenga als beste kandidaat naar voren.

"Met zijn persoonlijkheid en zijn energie heeft hij alles in zich om de verbinding te maken met Vlaardingers, zowel op straat als op het stadhuis, en Vlaardingen met trots op de kaart te zetten'', stelde Stefanie Solleveld, voorzitter van de vertrouwenscommissie. "Met zijn ruime ervaring als bestuurder en in diverse functies bij de politie heeft hij een achtergrond die uitstekend aansluit bij een stap naar de functie van burgemeester in Vlaardingen. Hij kent bovendien de regio, heeft een groot netwerk en is gewend aan een stevige politieke cultuur.''

Met deze aanbeveling door de gemeenteraad is de procedure tot benoeming van de nieuwe burgemeester nog niet afgerond. Op grond van de aanbeveling doet de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een voordracht. Hierna volgt de benoeming bij Koninklijk Besluit. De verwachting is dat Wijbenga op 9 september tijdens een bijzondere raadsvergadering wordt geïnstalleerd door de commissaris van de Koning in Zuid-Holland. Vanaf dan heeft Vlaardingen weer een kroonbenoemde burgemeester.

Wijbenga wordt in Rotterdam opgevolgd door Vincent Karremans (34), nu nog fractievoorzitter van de VVD in de raad.