Categorieën

Service

Instellingen in stad: 2 miljoen om energierekening te betalen

Instellingen in stad: 2 miljoen om energierekening te betalen
Politiek

Instellingen in stad: 2 miljoen om energierekening te betalen

  • Redactie
  • 29-03-2023
  • Politiek
Instellingen in stad: 2 miljoen om energierekening te betalen

SCHIEDAM - Schiedamse maatschappelijke en culturele instellingen kunnen opgelucht zijn; zij hoeven niet langer te wachten tot de rijksoverheid over de brug komt met compensatie voor hoge energiekosten en inflatie. Schiedam gaat een fonds van twee miljoen euro instellen om de problemen het hoofd te bieden.

De gemeenteraad keurde gisteren het voorstel van B&W voor een overbruggend noodfonds goed. Die voorzien in een noodfonds waaruit de instellingen in de stad die al subsidie van de gemeente ontvangen, vanaf 1 april, komende zaterdag, kunnen putten. Zij kunnen een bijdrage aanvragen zowel over 2022 als over 2023.

De raad steunde het plan gisteren unaniem, ook al waren er wat bemerkingen. Zo vroeg Yorick Haan zich namens Groen Links hardop af hoe ‘de twee miljoen verdeeld gaan worden?’. “Welke regels zijn er?” De beleidsregels daarvoor worden morgen bekend, zo kondigde het college aan. “Dan was het ook mogelijk geweest die voor deze vergadering met de raad te delen”, aldus Haan. “Dan zouden we met een gerust hart hebben kunnen instemmen.”

Een vergelijkbaar geluid liet Annebeth Wilton namens de VVD horen. Zij had als raadslid graag mede de kaders vastgesteld voor de subsidie. “Die zijn nu nauwelijks benoemd en beschreven. (..) Zo kunnen wij onze taak toch echt niet goed uitvoeren.” Beide fracties ‘willen niet dat instellingen omvallen’ en steunden daarom de plannen toch.

Dat deed ook Noah van Teijlingen namens Denk, dat graag had gezien dat ook moskeeën en kerken een beroep op het noodfonds kunnen doen. Dat kunnen zij volgens de plannen echter niet.

De financiële bijstand vanuit de gemeente voor organisaties als het Stedelijk Museum Schiedam, waarvan directeur Anne de Haij nadrukkelijk haar zorgen over de gevolgen van de stijgende energieprijzen uitsprak, de bibliotheek en het Theater aan de Schie, maar ook sportclubs en andere verenigingen, is een tijdelijke overbrugging totdat gelden uit Den Haag hun weg vinden.

“De diverse rijksregelingen moeten nog worden uitgewerkt en worden betrokken bij de Voorjaarsnota 2023”, zo zegt B&W. “Het is van de meeste regelingen nu nog niet bekend wat de randvoorwaarden, aanvraagcriteria en de precieze uitvoeringsvereisten zullen zijn.” 

En: “Het gaat om subsidieontvangers, die kunnen onderbouwen dat zij, als gevolg van onverwachte zeer hoge energiekosten, gesubsidieerde activiteiten hebben moeten wijzigen, staken of verplaatsen of voor veel hogere (energie)kosten zijn komen te staan, dan vooraf bij de subsidieaanvraag rekening gehouden kon worden”, zo schreef het college. 

Wethouder Anouschka Biekman stelde in reactie op de opmerkingen uit de raad te begrijpen ‘dat de raad wat meer invloed zou willen hebben’. “Maar de bevoegdheid ligt bij het college.”