Kasteel van Zuydt op zondag dicht

30-09-2017 Politiek Redactie

SCHIEDAM – Mensen in de Gorzen en andere Schiedammers die houden van vers brood bij hun zondagse ontbijt, moeten een beetje afzien: of toch vandaag al iets voor morgen in huis halen, of heeel lang uitslapen om pas na de middag te ontbijten. In ieder geval kunnen ze morgenochtend niet bij Kasteel van Zuydt in de Groenelaan terecht.

Ondernemer Ronald Koorengevel deed de afgelopen zondagen zijn zaak open, om negen uur. De gemeente liet hem deze week weten dat hij daarmee in overtreding was van de winkeltijdenwet en voortaan tot twaalf uur zijn deuren dicht moet houden. Koorengevel opende op 2 september zijn Kasteel van Zuydt, een bijzondere bakkerij, annex kaaswinkel, annex delicatessenzaak in een opzienbarend decor, als van een middeleeuws kasteel.

Klanten reageren teleurgesteld: behalve dat het jammer is dat 'ik mijn meissie nu geen vers ontbijtje kan geven', vergelijken mensen op facebook ook met winkels van ondernemers van buitenlandse komaf, die wel op zondag in de ochtend open zouden zijn. AH in Hof van Spaland werd eerder dit jaar ook gedwongen de deuren op zondagmorgen dicht te houden. Ook buiten Schiedam zijn er genoeg voorbeelden van winkels die open zijn op 'de ochtend des Heeren' – een dag die voor velen die religieuze betekenis niet heeft.

Overigens ontstond er afgelopen maand in Schiedam ook ophef over het openen van de deuren van winkels voor bepaalde migrantengroepen op feestdagen. Dat leidde tot vragen van de VVD-fractie in de raad. B&W antwoordde dat inderdaad enkele winkeliers open waren buiten de tijden van de Winkeltijdenverordening. Het college heeft daar geen bezwaar tegen; de Winkeltijdenwet kende tot 2014 een vrijstellingsbesluit met een uitzondering tijdens de Ramadan. Vanaf twee uur na zonsondergang tot twee uur voor zonsopgang gold het verbod op openstelling niet voor winkels, waar brood en gebak wordt verkocht dat in het bijzonder is bestemd voor moslims die zich aan de Ramadan houden. Voorwaarde was wel dat die winkels ook buiten de Ramadan brood en gebak verkopen, dus niet alleen bij gelegenheid van de islamitische vastentijd.

In de Winkeltijdenwet van 2014 is het bewuste artikel komen te vervallen; gemeenten kunnen een dergelijke passage nu zelf opnemen in de Winkeltijdenverordening. Dat is in Schiedam niet gebeurd. “Maar er wordt momenteel gewerkt aan een nieuwe Winkeltijdenverordening waarin een artikel wordt opgenomen met dezelfde strekking”, zo stelde B&W.

“Ik dacht dat het gewoon mocht”, reageert Koorengevel op de gang van zaken. Hij kondigt aan een vergunning aan te gaan vragen, zodra die mogelijkheid zich voordoet, dus de nieuwe verordening er is. Daar is het wacht nu op. Raadslid John van Sliedregt, portefeuillehouder Economie in de D66-fractie, kondigt aan voor Koorengevel in de bres te springen. Hij vindt de verplichte sluiting op zondagmorgen 'niet meer van deze tijd'. Ook winkelstraatmanager Ben Dubbeldam stelt voor snel een oplossing te vinden die maakt dat Koorengevel de deuren van zijn Kasteel van Zuydt snel ook op zondagmorgen kan openen.Gerelateerd