Kiesgerechtigden in Schiedam relatief jong

05-03-2022 Politiek Redactie


SCHIEDAM - Op 16 maart houden 333 gemeenten in Nederland een gemeenteraadsverkiezing. Bijna 13,6 miljoen inwoners mogen daarvoor stemmen. Voor ruim 840 duizend jongeren is dat de eerste keer.

26,4 Procent van de kiesgerechtigden in Nederland is jonger van 35 jaar, zo blijkt uit cijfers die door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn verwerkt. In Schiedam geldt dat voor 28,4 procent van de mensen die mogen gaan stemmen. Schiedam is relatief jonger dan veel omliggende gemeenten: alleen in Delft (met 39,4 procent jong-volwassenen) en Rotterdam (33,7 procent) zijn in de regio naar verhouding meer jongeren stemgerechtigd.

Navenant zijn relatief weinig Schiedammers die op 16 (of 14 of 15) maart mogen stemmen, 65 jaar of ouder. In heel Nederland heeft een kwart van de mensen die de samenstelling van de gemeenteraad gaan bepalen, zijn of haar 65ste verjaardag al gevierd. In Schiedam is dat 22 procent. 

Anders dan bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer mogen ook inwoners met de nationaliteit van een land in de Europese Unie stemmen, net als inwoners met een nationaliteit van buiten de Europese Unie die vijf jaar of langer in Nederland wonen. In totaal is 98 procent van de inwoners van gemeenten waar gemeenteraadsverkiezingen zijn kiesgerechtigd.Gerelateerd