LOS komt met alternatief voor Havenkerkverkoop

25-07-2018 Politiek Redactie


SCHIEDAM – Lokaal Onafhankelijk Schiedam ergert zich dood aan de voorgenomen verkoop van de Havenkerk aan Boei. Voorman Andreas Rose: “De geschiedenis herhaalt zich nooit, zegt men wel. Dat geldt niet voor Schiedam.” Hij komt daarom met een alternatief plan.

Rose herinnert eraan hoe in de jaren 90 de Korenbeurs inclusief percelen van de voormalige bibliotheek aan de Lange en de Korte Haven, geschonken werden aan Jan de Bouvrie. Voor één euro. Nu gebeurt met de Havenkerk hetzelfde, en Rose heeft er een hard hoofd in dat het met dit Schiedamse monument beter zal aflopen dan met de Korenbeurs.

Rose stelt dat in het monumentale grachtenpand van de voormalige bibliotheek 'nu prachtige appartementen' zijn gevestigd, 'van een vijf ton of meer per stuk'. “In de Korenbeurs zit nu de bibliotheek, die huurt van de nieuwe eigenaar en het Stadserf staat leeg. Aan huurderving kost dit de gemeente jaarlijks 500.000 euro.”

Zo bleek de verkoop een dure zaak. “Die fout maken we niet meer, denk je dan”, aldus Rose. “Nu geven we echter de Havenkerk weg met weer als bonus een schitterend grachtenpand plus nog 650.000 euro zakgeld.”

De kans dat de huidige plannen met de Havenkerk net zo'n leven beschoren zijn als die met de Korenbeurs ten tijd van Bouvrie, is volgens Rose groot. “Het zou zo maar kunnen dat die pastorie omgebouwd wordt tot een paar appartementen van vijf ton en meer, en wie weet verhuist de bibliotheek te zijner tijd ook weer naar de Havenkerk. Wijlen Karin Visser (voormalig directeur van Bibliotheek Schiedam - red.) maakte er nooit een geheim van dat dat haar ideale bibliotheeklocatie zou zijn.”

Het is zelfs niet voor het eerst dat de geschiedenis zich herhaalt. In de jaren 70 werd de Havenkerk voor – toen nog – een gulden verkocht aan de kerkgemeenschap van Johan Maasbach, zo weet Rose. “De voorwaarde was dat hij het rijksmonument zou onderhouden. Toen het pand totaal verpauperd was en de toren op instorten stond, kocht de Stichting Herstel Havenkerk het pand van Maasbach voor 850.000 euro. De gemeente legde er nog eens 250.000 euro bij voor herstelwerkzaamheden. Verder droegen ook het rijk en Fonds Schiedam Vlaardingen bij.”

Lokaal Onafhankelijk Schiedam begrijpt er niks van en heeft het college om opheldering gevraagd, aldus Rose. Want weer moet er geld bij. “Je zou toch denken dat twee keer stoten aan dezelfde steen meer dan genoeg is?”

Rose komt met een tegenplan, een alternatief scenario. “Ik bied als particulier 200.000 euro voor de pastorie naast de Havenkerk en beloof dat ik het pand zal ombouwen tot woningen, geheel in lijn met de woonvisie. De gemeente houdt op die manier 850.000 euro over en kan de Havenkerk zelf van een nieuw vloertje voorzien - geld voor een toiletgroep is er ook nog wel denk ik.” Het allermooist zou het volgens het raadslid zijn als Schiedam de bibliotheek 'kan verleiden' om te verkassen van het ene rijksmonument naar het andere, te weten de Havenkerk. In plaats dat de huur naar een commerciële verhuurder gaat, vloeit deze 'dan weer terug naar de gemeente'. De gemeente is een grote financier van Bibliotheek Schiedam. Rose: “De Korenbeurs kan dan dienst doen als evenementenlocatie.”Gerelateerd