Monsteroverwinning Forum in Schiedam

21-03-2019 Politiek Redactie


SCHIEDAM -Forum voor Democratie is nog meer dan elders in het land de grote winnaar van de verkiezingen voor Provinciale Staten. Ruim een op de vijf Schiedammers stemde op de partij van landelijk lijsttrekker Thierry Baudet.

In Schiedam kon de stem worden uitgebracht op Rob Roos (niiet de Rob Roos die in Schiedam zo goed gekend is als theaterdirecteur) en nog negentien nieuwe gezichten in de politiek. Het heeft er veel van weg dat meer dan de helft van hen een plaatsje in Provinciale Staten heeft verworven. Dat zal bijna zeker gelden voor Caroline Persenaire uit Den Haag, nummer tien op de lijst. Zij zou dan ook een van de vijf statenleden van Forum voor Democratie zijn inwoner van Den Haag is. En mogelijk krijgt ook L. Verheij uit Delft als nummer 11 een plaatsje in de statenbankjes in het provinciehuis. Daar waren bij de verkiezingen 55 zetels te winnen.

De PVV, die in 2015 in Schiedam de meeste stemmen trok bij de PS-verkiezingen (toen 19,8 procent), kwam nu tot precies tien procent. De partij van Geert Wilders moet daarmee de VVD voor laten gaan: die trok in Schiedam 11,2 procent van de stemmen, 1,7 procentpunt minder dan in 2015.

Niemand kan Schiedam nog een rode of linkse stad noemen, zoals dat tot voor niet zo lang geleden wel werd gedaan. De PvdA kachelde flink achteruit (van 12,5 procent van de stemmen vier jaar geleden naar 8,6 procent nu), en de SP was in Schiedam zelfs de grote verliezer, met een teruggang van 14,4 naar 5,7 procent.

Groen Links mag zich na FvD een winnaar noemen, met een verdubbeling van 4,6 naar negen procent. Een andere winnaar is Denk, dat in 2015 niet meedeed en nu 7,8 procent van de stemmen haalde in Schiedam. In de plus verder de Christen Unie (2,6 procent nu tegen 2,2 procent toen) en 50-Plus (van 5 naar 5,8 procent).

Belangrijk teruggang verder voor D66 (van 11,7 procent naar 6,4 procent) en het CDA (van 9,9 naar 5,1 procent). Ook SGP (van 0,8 naar 0,6 procent en Partij voor de Dieren (van 4,7 naar 4,5 procent) gingen iets terug.

De Schiedamse lijsttrekker Lucien van der Plaats van Code Oranje won geen zetel in de staten. Net zo min als Nida, LPZH en Jezus Leeft.

Bijna de helft van de stemgerechtigde Schiedammers nam de moeite te stemmen (49,7 procent), tegen 38 procent vier jaar geleden.

Ook in Rotterdam, Vlaardingen en Maassluis trok Forum voor Democratie de meeste stemmen.

De uitslag van de verkiezingen voor het waterschap moet nog bekend worden gemaakt.Gerelateerd