Net eenderde kandidaat-raadsleden is vrouw

18-03-2018 Politiek Redactie


SCHIEDAM - Maar net eenderde van de kandidaten op de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Schiedam, is vrouw.

59 Vrouwen en 112 mannen bevolken de lijst die de Schiedamse kiezers woensdag voor zich zien. Van de dertien lijsttrekkers zijn er drie vrouw.

Daarmee is de Schiedamse lijst iets 'geëmancipeerder' dan gemiddeld in Nederland. Van alle kandidaten woensdag is slechts drie op de tien vrouw. Dat blijkt uit een analyse van de NOS van de lijsten in de 335 gemeenten waar gestemd wordt.

In Vlaardingen zijn 68 vrouwen en 148 mannen kandidaat voor een zetel in de raad, zodat de verhouding 32/68 is. In Rotterdam is dit 39/61, te weten 201 vrouwen en 318 mannen.

Er is in Nederland geen enkele gemeente met meer vrouwen dan mannen op de kieslijst. In eentje is het aantal kandidaten in evenwicht, en dat is Heemstede. Daar dingen 49 vrouwen en 49 mannen naar de gunst van de kiezer. De gemeenten met het hoogste percentage vrouwelijke kandidaten na Heemstede zijn: Ouder-Amstel en Doesburg (46 procent),  Utrechtse Heuvelrug (44 procent) en Blaricum (42 procent).
 
Helemaal onderaan de lijst staat het Brabantse dorp Haaren. Van de 73 kandidaten zijn er slechts tien vrouw, een schamele 14 procent.Gerelateerd