Nieuwe Kindergemeenteraad beëdigd

29-10-2019 Politiek Redactie

De nieuwe Kindergemeenteraad met de Schiedamse burgemeester

SCHIEDAM - Asena, Christopher, Djess, Emre, Ilias, Irmak, Isa, Jerson, Josie, Kristoff, Lauenta, Leana, Levi, Lilly, Lizzy, Priscilla, Romaissa, Safouan, Sarah, Silian, Tim en Zakaria zijn de nieuwe leden van de Kindergemeenteraad. Zij werden vanavond beëidigd in een bijzondere vergadering in de Aleidazaal.

Een belangrijk moment voor de Kindergemeenteraad. De 22 leden van de raad die afgelopen twee jaar heeft gefunctioneerd, namen afscheid. 

Bedri, afzwaaiend raadslid namens Het Startblok, voerde het woord namens de kinderen die de afgelopen twee jaar vele uren hebben vergaderd - en heel veel lessen hebben gehad, daarbij vaak hun klasgenoten op school betrekkend. "Vandaag nemen wij afscheid. Ik kan me nog goed de eerste les herinneren. We hadden meteen zo'n leuke groep. Er was een klik, iedereen kon zichzelf zijn. En dat bleef twee jaar lang zo. Ik heb nieuwe vrienden gemaakt. Daarvoor wil ik dankjewel zeggen tegen alle kinderen!"

De Kindergemeenteraad is volgens Bedri superbelangrijk. Naar de raad wordt geluisterd, adviezen doen er toe, zo is zijn ervaring. "Van tevoren wist ik helemaal niet dat dat kon. Ik ben blij dat er zo goed naar ons geluisterd werd en dat er wat werd gedaan met onze adviezen. Nu ik weet dat ik écht dingen kan veranderen, blijf ik me inzetten."

Bedri vertelde bij het afscheid van de raad, vanmiddag bijgewoond door een publieke tribune vol moeders en vaders, broers en zussen, dat hij in de raad veel heeft geleerd. Inhoudelijk, over zaken als armoede, maar ook als kind, hoe je een mening vormt en vertelt aan anderen. "En hoe je meer vertrouwen kunt hebben in wat je vindt en wie je bent."

Hij had daarom een belangrijk advies voor de opvolgers: "Een mening bepaalt niet wie je bent, kijk altijd naar de persoon erachter en blijf in gesprek. Dan kom je samen veel verder!"

De nieuwe Kindergemeenteraad, de vijfde in de Schiedamse geschiedenis, gaat van start met 22 leerlingen uit de groepen 7 van 21 scholen. Naar een raadslid op De Violier wordt nog gezocht; van de naastgelegen school De Vlinder doen twee kinderen mee. Zij werden allemaal beëidgd door een belofte uit te spreken, die er op neerkwam dat zij niet voor zichzelf in de raad zitten, maar omdat ze alle kinderen uit de stad vertegenwoordigen. "En je belooft dat je je niet om laat kopen."

De raad start ook met een nieuw logo. En de raad begon feestelijk, met een enorme taart die er bij alle aanwezigen goed in ging.

Bekijk de foto'sGerelateerd