Nog niets beslist over toekomst asiel

05-07-2018 Politiek Redactie

SCHIEDAM – Over het lot van het Schiedamse dierenasiel is nog niets beslist. De ideeën die in de stad leven over sluiting van de Hargahoeve zijn gebaseerd op een misverstand, zo stelde wethouder Jeroen Ooijevaar dinsdagavond in de gemeenteraad.

Groen Links en Progressief Schiedam vroegen in het debat over de Zomernota naar de stand van zaken in de besprekingen tussen de Dierenbescherming, eigenaar van de Hargahoeve, en de gemeente. Van de wethouder wilden zij horen dat hij alles in zijn vermogen zou doen om het asiel voor Schiedam te behouden. In de media was bericht dat het asiel per afgelopen maandag gesloten is en dat deze sluiting definitief zou zijn.

Volgens Ooijevaar – 'ik was initieel ook geschrokken van het bericht' – is dat echter niet aan de orde. “De Dierenbescherming heeft besloten wegens personele tekorten, of tekorten aan vrijwilligers, dat zij tijdelijk zaken concentreren in Krimpen aan den IJssel en Spijkenisse. Dat betekent dat er op dit moment eigenlijk een vakantiestop is.”

De wethouder van onder meer dierenwelzijn kan de oorzaak van de verwarring wel duiden. “Er speelt dat een deel van de huur van de Hargahoeve is opgezegd” (door de gemeente – red.). Dat geldt voor een stukje grond zonder opstallen, een perceel dat Schiedam graag terug heeft in verband met de bebouwing van Harga.

“Daarover zijn we nog uitgebreid in gesprek met de Dierenbescherming”, aldus Ooijevaar. “Heeft die nog voldoende ruimte om zijn activiteiten op de Hargahoeve te blijven ontplooien?” Niets dwingt de Dierenbescherming om in Schiedam te blijven. “Zij hebben laten weten bewuster hun zaken te willen concentreren. Dat kan in Schiedam zijn, dat kan elders.” Volgende week spreekt de wethouder wederom om de dierenbeschermers.

De raadsleden van PS en Groen Links stelden te begrijpen dat het asiel een eigen verantwoordelijkheid heeft in het zo goed mogelijk rondkrijgen van de bedrijfsvoering. “Maar wil het college er alles aan doen om het asiel voor Schiedam te behouden?”, zo herhaalden zijn. Waarop Ooijevaar antwoordde: “Ik vind het ook prettig om het asiel in Schiedam, of in ieder geval nabij te houden. Ik ga daar mijn uiterste best voor doen. In november verloopt het contract voor het stukje grond, dan zouden we daar echt uitsluitsel over moeten hebben.” November vonden de raadsleden nog ver weg, eigenlijk te laat. Ooijevaar rekent erop eerder uitsluitsel te kunnen geven. “Zodra er nieuws is kom ik naar u toe, dat beloof ik.”

In december begonnen PS en Groen Links samen met toen nog Fractie Janssen een petitie om het asiel voor Schiedam te behouden.Gerelateerd