Ouderenpartij komt in actie voor Argos Mobiel

08-12-2017 Politiek Redactie

SCHIEDAM – De dreigende opheffing van Argos Mobiel heeft de nieuwe Ouderenpartij Schiedam genoopt eerder naar buiten te treden dan de bedoeling was. Dat zegt beoogd lijsttrekker Maarten Reuderink. “Anders waren we nog even onder de radar gebleven”, zegt hij.

Er is echter actie geboden, want voor zover Reuderink heeft begrepen wil een van de financiers van Argos Mobiel de stekker eruit trekken. Het onder senioren in Schiedam en Vlaardingen populaire vervoermiddel wordt betaald door Argos Zorggroep, Stroomopwaarts (die de chauffeurs levert) en de gemeenten Schiedam en Vlaardingen. Aan overheidszijde zou er aarzeling zijn om de middelen opnieuw ter beschikking te stellen.

Maarten Reuderink was gemeenteraadslid voor de PvdA van 1994 tot 2006 met een kleine onderbreking in 2002 en 2003. Hij is lang lid gebleven van de PvdA, maar is met andere teleurgestelde PvdA'ers tot de conclusie gekomen dat als je echt voor een doelgroep wilt opkomen en geloofwaardig wilt zijn, je een eigen partij nodig hebt. Zelf voelt hij zich voldoende van de PvdA losgeweekt om nu met een nieuwe partij in de publiciteit te komen, maar enkele oud-partijgenoten moeten volgens hem nog wennen aan een overstap naar een nieuwe partij. Daarom wacht hij nog even met de presentatie van de kandidatenlijst.

De Ouderenpartij Schiedam zal de tweede ouderenpartij van Schiedam zijn. Er is in Schiedam al sinds 1998 het Algemene Ouderenverbond (AOV), geleid door Catelijne de Groot. Volgens Maarten Reuderink blijven de inkomens van de ouderen achter en worden ze extra getroffen door bezuinigingen op de ouderenzorg en de verhoging van de AOW-leeftijd. Schiedam telt veel ouderen die amper de eindjes aan elkaar kunnen knopen.

De Ouderenpartij pleit voor een speciale wethouder voor ouderenzaken. Een stad als Schiedam met veertig procent vijftigplussers heeft dat nodig, zegt Reuderink. Het valt hem vaak op dat Schiedamse gemeenteraadsleden zeggen dat ze ergens niet over gaan, maar dat komt dan omdat ze het landelijke beleid van hun partij niet goed kunnen praten. Daarom is een lokale ouderenpartij nodig, zegt hij.

Veel ouderen zijn kansloos op de arbeidsmarkt en komen door de verhoging van de AOW-leeftijd in de bijstand. Reuderink vindt dat fout. “De bijstand kost de maatschappij ook geld. En het is nodeloos vernederend voor mensen die altijd hard hebben gewerkt voor hun inkomen”, zegt hij. Nog een klacht. Ouderen moeten langer zelfstandig thuis wonen, maar ondertussen wordt er wel bezuinigd op de zorg en op hun mobiliteit. Er moet meer betaalbare zorg op maat komen.

De Ouderenpartij Schiedam wil gratis openbaar vervoer voor ouderen, net als in Rotterdam. De partij wil uitbreiding van de doelgroep voor de gesubsidieerde DSW-ziektekostenpolis. En er moeten voldoende betaalbare levensbestendige woningen in Schiedam zijn.Gerelateerd