Ouderenpartij: zijn alle eigenaren akkoord met verkoop Eneco-belang?

19-12-2018 Politiek Redactie

Reuderink en Van Kraaij (l); foto: fb Ouderenpartij


SCHIEDAM - Ouderenpartij Schiedam wil van B&W van de stad weten of het klopt dat 'alle partijen het eens zijn over de verkoop van het energieconcern Eneco', zoals gisteren gemeld door de krant NRC. Schiedam24 berichtte aldus.

De Schiedamse raad stemde in oktober vorig jaar met een krappe meerderheid tegen verkoop van de Schiedamse aandelen. Als alle partijen het eens zijn over verkoop zou dat dus betekenen dat 'Schiedam' van mening is veranderd.

De Ouderenpartij wil daarom van het college weten 'hoe dit standpunt zich verhoudt met het standpunt van de Schiedamse gemeenteraad dat deze aandelen niet verkocht dienen te worden?'

Om te begrijpen hoe het proces rond het besluit tot verkoop tot stand kwam wil de Ouderenpartij, met twee zetels in de Schiedamse raad, een uitleg van B&W hoe het gedurende dit proces 'het standpunt van Schiedam voor het voetlicht hebt gebracht en welke stappen u heeft gezet om deze veiling te voorkomen?' Maarten Reuderink en Pascal van Kraaij melden daar pinnig bij dat zij 'gezien de uitkomst van eerdere onderhandelingsprocessen' graag een zeer gedetailleerd beeld krijgen. Zij doelen daarbij met name op de mislukte onderhandelingen over verlenging van de vrij-reizenregeling met de RET.

Met dit in het achterhoofd klinken de andere vragen van de partij ronduit vilein: "Kunt u aangeven of en hoe u de Schiedamse aandelen alsnog voor de gemeente Schiedam weet te behouden?" En: "Kunt u aangeven hoe het komt dat de gemeenteraad van Schiedam deze informatie eerst uit de krant moet vernemen?"

Eneco is in handen van 53 gemeenten, met name uit Zuid-Holland en Zeeland. Schiedam heeft een belang van 1,03 procent, maar dat belang zal volgens breedlopende schattingen tussen de twintig en dertig miljoen euro opleveren bij verkoop.Gerelateerd