Categorieën

Service

PVV trekt meeste Schiedamse stemmen

PVV trekt meeste Schiedamse stemmen
Politiek

PVV trekt meeste Schiedamse stemmen

  • Redactie
  • 16-03-2017
  • Politiek
PVV trekt meeste Schiedamse stemmen
SCHIEDAM – Schiedam betoonde zich gisteren een vrijheidminnende stad. De Partij voor de Vrijheid werd de grootste, met bijna een vijfde van de stemmen. De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie kwam als tweede uit de stembus, met grofweg een zesde van de Schiedammers achter zich. Met de 33 zetels die de partij in de Tweede Kamer lijkt te gaan halen is Schiedammer Foort van Oosten (32 op de lijst) verzekerd van verlenging van zijn 'plaats op het pluche'.

Opmerkelijk was de steun die de nieuwe partij Denk kreeg. Vanuit het niets haalt de partij van de voormalige PvdA-ers Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk 8,2 procent van de stemmen in Schiedam.

Met de PvdA is gelijk ook de grote verliezer van de Tweede Kamerverkiezingen gisteren genoemd: De partij duikelde van 29,5 procent – tussen de een op de drie en een op de vier stemmen – naar 5,7 procent, een wel hele zware afstraffing voor de socialisten die met de VVD regeringsverantwoordelijkheid namen. Het percentage dat de PvdA in de stad haalt is praktisch gelijk met het landelijke resultaat, waarmee Schiedam niet langer een 'rooie' stad te noemen is.

Of moeten, om daar een indruk van te krijgen de stemmen voor de Socialistische Partij erbij worden opgeteld? De SP kwam uit op 9,5 procent van de stemmen, een kleine teruggang in vergelijking met vijf jaar geleden, maar iets beter dan de landelijke score.

Derde partij in Schiedam is nu D66, dat precies tien procent van de zetels haalde. Dat gaat richting een verdubbeling in vergelijking met de populariteit in 2012. Groei is er ook voor het CDA, dat van 5,6 procent naar 7,8 procent gaat. Beide partijen scoren echter aanmerkelijk minder dan landelijk, waar zij beide uitkomen op ruim twaalf procent.

Groen Links wordt in Schiedam net zo groot als Denk. De 8,2 procent betekent een enorme groei ten opzichte van de 1,8 procent van de vorige Tweede Kamerverkiezingen. Want bedenk: 'net zo groot in Schiedam als...' betekent niet dat deze situatie in de gemeenteraad geldt. De gemeentelijke verkiezingen staan voor 21 maart volgend jaar op het programma.

Aardig voor de mensen die in Schiedam campagne voor deze partijen hebben gevoerd is de groei van zowel de Partij voor de Dieren als 50+ in de stad. De Christen Unie blijft in Schiedam maar weinig mensen aanspreken.

De PVV scoorde in Schiedam dus beter dan landelijk, waar Geert Wilders volgens de laatst bekende stand ruim dertien procent van de Nederlanders achter zich wist te krijgen. De VVD doet het in de jeneverstad juist minder dan landelijk, waar de liberalen tot ruim 21 procent van de stemmen komen. Maakt dat Schiedam tot een 'populistische' stad?

Opvallend genoeg wordt de uitslag van de VVD algemeen als overwinning voor premier Mark Rutte gezien, en bij de PVV als tegenvallend resultaat. Zoals een stem op de vrijheid van de PVV als tegenstem wordt gezien, terwijl die op de VVD geldt als een bevestiging op de gevestigde orde.

De opkomst in Schiedam kwam uit op 75,6 procent.

De Schiedamse kandidaten op de kieslijst, Wiljan Vloet, Mario Stam en Eric van 't Zelfde komen niet in de kamer.