Reclamedrukwerk alleen bij 'ja/ja'-stickers

01-10-2019 Politiek Redactie


SCHIEDAM - Wie op termijn nog reclamepost wil krijgen en in Schiedam woont, zal een 'ja/ja'-sticker moeten zien te krijgen.

Groen Links, Progressief Schiedam en Fractie Van Dijk stelden vanavond tijdens de raadsvergadering voor om reclamedrukwerk voortaan niet langer te laten bezorgen bij iedereen zonder sticker die afleveren als ongewenst betitelt (een 'nee/nee'-sticker). Wie de folders van de locale en andere detaillisten wil ontvangen zal op termijn een 'ja/ja'-sticker op of bij de brievenbus moeten plakken. "Vanuit de raad werd vooral instemmend gereageerd op het idee", concluderen de initiatiefnemers zelf.

Met deze maatregel willen zij de bezorging van ongewenst drukwerk een halt toeroepen. Het gemiddelde huishouden ontvangt ongeveer 33 kilo aan folders per jaar. Schiedam heeft ruim 36.000 huishoudens. Groen Linksfractievoorzitter René Karens: “We staan voor een duurzame stad. Onnodige papierverspilling past daar niet in. Iedereen die graag folders op papier ontvangt, kan die met een 'ja/ja'-sticker blijven ontvangen. Maar als ook in Schiedam het aantal folders met zestig procent daalt, scheelt dat ruim zevenhonderdduizend kilo onnodig verspild papier. En dat door één eenvoudige maatregel.” In Amsterdam is enkele jaren geleden besloten dit om te draaien en dat zorgde voor die besparing van zestig procent.

De folderbranche stapte na de Amsterdamse maatregel naar de rechter, maar die oordeelde dat een gemeente het recht heeft deze maatregel in te voeren. Afgelopen week oordeelde ook het gerechtshof in hoger beroep dat het invoeren van een systeem met 'ja/ja'-stickers rechtmatig is.

Het college gaat nu kijken per wanneer de maatregel kan worden ingevoerd, aldus de initiatiefnemers. Inzet is dit te realiseren per 1 juli volgend jaar.Gerelateerd