Schiedam houdt vijftien raadsfracties

29-01-2019 Politiek Redactie


SCHIEDAM - Schiedam raakt zijn leidende positie onder de gemeenten met veel raadsfracties voorlopig niet kwijt. Helemaal zeker is het niet, maar ingewijden stellen dat de Schiedamse raad met vijftien fracties de absoluut verdeeldste is in Nederland. Misschien gedeeld met een of twee andere steden in 't land.

Want de stand kan snel veranderen. Dat bleek deze week, in Schiedam. Anneke Post, sinds kort zelfstandig in de raad, toen als zij zich afsplitste van de AOV en zo de veertiende fractie in de raad werd, kondigde aan haar krachten te willen bundelen met de PvdA. Deze partij kondigde aan dat Post zich zou aansluiten bij de socialistische fractie in de raad, waarmee deze van vijftien naar veertien fracties zou 'inkrimpen'.

Post zelf liet echter weten toenadering te zoeken in de vorm van een samenwerking, zoals die ook tussen Progressief Schiedam en Groen Links in de raad functioneert: twee fracties die hun werkzaamheden nauw op elkaar afstemmen, maar in naam wel zelfstandig blijven.

Zo zal het gaan, liet fractievoorzitter Petra Zwang zojuist weten: fracties die blijven bestaan en nauw gaan samenwerken.Gerelateerd