Categorieën

Service

Schiedammer Sipke Dijkshoorn wil Volt groot maken

Schiedammer Sipke Dijkshoorn wil Volt groot maken
Politiek

Schiedammer Sipke Dijkshoorn wil Volt groot maken

  • Redactie
  • 17-01-2021
  • Politiek
Schiedammer Sipke Dijkshoorn wil Volt groot maken

Sipke Dijkshoor: 'We kunnen zetels halen'; foto's: privé


SCHIEDAM – Aan de Tweede Kamerverkiezingen in maart doet een partij mee die nog maar kort bestaat en nog niet zo bekend is: Volt. Verantwoordelijk als eerste voor de publieke relaties van de Rotterdamse afdeling van Volt is een Schiedammer: Sipke Dijkshoorn (20).

Nou ja, Schiedammer. Voor alles is hij een Kethellapper, die student aan de Haagse Hogeschool. Daar volgt Dijkshoorn internationaal publiek management (voluit International Public Management), een vorm van bestuurskunde. Voor zijn studiekeuze overwoog hij een gang naar het leger, liefst de luchtmacht. En ook de journalistiek had zijn aandacht. “Maar het lastige daarin is: je mag geen mening geven.” In de opleiding publiek management komen allerlei aspecten van de samenleving aan bod. “Dat was het enige dat mij echt paste.” Wat hem erg aansprak: het internationale karakter van de studie – ‘van de zestig studenten komt de helft uit het buitenland, ook uit de VS en Brazilië’.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor Volt. De partij is ontstaan als Europese Partij, kenmerkt zich door zijn internationale aanpak en dong voor het eerst naar de gunst van de kiezer tijdens de Europese verkiezingen in 2019.

Dijkshoorn kende Volt toen nog niet. “Lang was ik niet erg politiek geïnteresseerd. Maar met Trump en de Brexit veranderde dat. Ik wil weten hoe de politiek werkt, hoe de overheid werkt.” In de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen in 2019, de eerste waarvoor hij stemgerechtigd was, raakte hij meer betrokken. “Toen vroeg ik me af: welke partij trekt mij nu echt aan?” Hij vulde ‘een stemwijzertje in’. Dat doen er velen. Wat maar weinigen doen: “Ik ging verkiezingsprogramma’s lezen.” Dertig, veertig pagina’s was niks. “Ik heb Groen Links, PvdA en D66 echt goed bekeken, en Groen Links gestemd.” Die partij was betrokken op jongeren, zo vond Dijkshoorn. “Ik heb toen ook met een klimaatmars voor jongeren, georganiseerd door Groen Links, meegelopen.” De toekomst van de natuurlijke leefomgeving van de mens is volgens de jonge Schiedammer ‘het belangrijkste vraagstuk dat we nu hebben’.

Groen Links kijkt te veel op een nationaal niveau, vond Dijkshoorn. “De klimaatcrisis valt niet op te lossen als wij in Nederland een groene utopie weten te realiseren, terwijl ze in Polen nog kolencentrales hebben.” Volt probeert in alle Europese landen iets ten goede te bereiken, aldus Dijkshoorn. “En dat is cruciaal. Het is een echte Europese partij.”

Logisch, met zulke roots: Volt ontstond door de inspanningen van een Duitser, een Francaise en een Italiaan. “Zij zagen wat er gebeurde in de opmaat naar de Brexit. Ze zagen de populistische partijen opkomen.” Met een anti-EU-sentiment. “Volt stelt dat de Europese Unie ons veel welvaart heeft gebracht. En het is de EU die het best in staat is om grote problemen op te lossen: klimaat en migratie.”

Tuurlijk, de unie is niet perfect. “Het kan veel democratischer. Dat betekent dat we de EU moeten hervormen. Niet dat we uit de unie moeten stappen. Dat is gevaarlijk.” Het Europees Parlement heeft niet zo veel macht als nationale parlementen, aldus Dijkshoorn. “Te vaak staat het aan de kant. Het Europees Parlement moet meer macht krijgen.”

Een goed voorbeeld daarvan is zoals het ging met de zogenaamde Spitzenkandidaten voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Voorgesteld vanuit het parlement, met de Nederlander Frans Timmermans als de man van de ‘rooie’ kant. “Maar het werd Ursula von der Leyen, die geen kandidaat was. Zo is het iemand geworden die het Europese volk niet gekozen heeft.” Het Europees Parlement zou een echt bestuursorgaan moeten worden, zoals de nationale parlementen dat zijn, aldus Dijkhoorn.

Een andere belangrijke factor die hem trekt naar Volt is de participatie van jongeren. “Mijn broer en vrienden wilden meedoen binnen Groen Links en D66, maar werden daar afgewimpeld. Het ging allemaal heel officieel, ze konden aan een discussie-avond meedoen, online dingen volgen.”

Bij Volt gaat dat anders. “Toen ik me aanmeldde als lid kreeg ik binnen een uurtje een sms van iemand om een week later te gaan bespreken wat er goed ging en niet goed ging. Ik voelde me serieus genomen.” Kort nadien zat Sipke Dijkshoorn in de Fenix Musicfactory en werd hem de vraag gesteld: wat vind jij dat er mee moet worden genomen in ons programma? Wat daarbij opviel: ook de groep in Rotterdam bestond uit mensen ‘van divers allooi’. “Dat sprak me aan: expats, een Duitser, een Fransman, Italiaan, Engelsman. Allemaal betrokken bij de partij.”

Ondertussen is Volt uitgegroeid tot een pan-Europese partij. Dijkshoorn vindt dat ‘knap gedaan’. “Volt spreekt mensen uit heel Europa aan.” Met name in Duitsland en Italië doet de partij het goed. De eerste Europese verkiezingen waaraan de partij meedeed leverden één zetel op, een Duitse.

“In Nederland haalden we 1,9 procent van de stemmen.” Niet genoeg voor een zetel. “Maar het was wel een teken: er is draagvlak. We kunnen zetels halen.” Dat moet nu in maart bij de Tweede Kamerverkiezingen gebeuren.

Is Volt daarmee een gearriveerde partij? Nee, vindt Dijkshoorn. “Het mooie is ook: het lukt Volt om het enthousiasme van het begin vol te houden. We weten dat aspect te behouden, dat van de grassrootspartij, die de mening van beneden de basis laat vormen van besluiten hogerop.”

Hoe reageerde Dijkshoorn eigenlijk op de vraag die hem gesteld werd, direct nadat hij zich als lid had aangemeld? Weifelend. “Ik zat nog op de middelbare school. Was een beetje bang om verantwoordelijkheid te nemen, met het idee dat mensen met meer ervaring het wel beter zouden weten.”

Maar de mensen van Volt zagen zijn betrokkenheid, zijn enthousiasme. Zo werd Dijkshoorn betrokken in de werkgroep die ging werken aan een plan voor de gemeenteraadsverkiezingen. Maandenlang ging hij wekelijks naar Rotterdam om het programma op te stellen. En dat werk gaat door. Zeker in Rotterdam wil de partij mee gaan doen; het programma voor de gemeenteraadsverkiezingen daar in 2022 is in de maak.

Corona zat de afdeling wel dwars. “Het team kromp, want een Duitse vrouw ging terug naar huis, anderen hadden minder tijd.” Zo viel mede de keus op Dijkshoorn toen er een verantwoordelijke voor de Publieke Relaties voor de afdeling moest worden aangewezen. “We weten zeker dat jij dat kan”, kreeg hij te horen.

Sipke besloot op de uitnodiging in te gaan. Zijn grote hobby, korfbal, daar kan hij zijn tijd momenteel niet in kwijt. “Ik ben in deze periode veel thuis en kan er wel wat bij doen.” Zo is het dat hij begon als ‘pr-lead’ voor Volt Rotterdam. “Ik ben wel in het diepe gegooid.” Het was aan Dijkshoorn zelf om uit te vinden hoe dat werkt: contacten leggen met instanties die de naamsbekendheid van de partij verder kunnen helpen, mailen, bellen, hoe zoek je het meest effectief contact met de media? Er moest van alles gebeuren en worden opgezet.

Die taak had overigens ook een andere Dijkshoorn ten deel kunnen vallen. “Mijn tweelingbroer is ook mee gaan doen met Volt.”

Tegelijk ervaart Sipke Dijkshoorn de steun van de groep van Volt. “We hebben goeie discussies als het nodig is, we proberen op basis van argumenten elkaar te overtuigen. Het is daar erg de moeite waard om te luisteren.” Nou ja, elders natuurlijk ook. Maar is deze groep is de inhoud aanwezig om gezamenlijk een mening te vormen, zo ervaart de jonge politicus. De laatste tijd gaan al die contacten vooral online. Minder gezellig, – ‘meestal eindigden we na onze vergaderingen wel in de kroeg’ – maar het werkt wel. En een extra plus: ook voor zijn studie komt het werk voor Volt Dijkshoorn goed van pas. “Je bouwt een netwerk op van mensen en dat komt ook voor schoolopdrachten goed van pas.” ‘Kan je me daar iets meer over vertellen?’ is dan een terugkerende vraag uit zijn mond.

Maar nu het nieuwe jaar begonnen is, de verkiezingen naderen, is het zijn taak zijn medestanders, de kandidaten van Volt, zo goed mogelijk naar voren te brengen. “Dat betekent veel vertellen wat we doen.” Rotterdamse Sarah de Koff staat op de kandidatenlijst. Dijkshoorn regelt de persberichten, verzorgt informatie, maar stelt ook voor om te reageren op zaken uit het nieuws door bijvoorbeeld ingezonden stukken. Veel werk en lang niet gezegd dat er over je geschreven wordt. “Maar ik merk wel dat het een kwestie is van blijven doorgaan. Vroeg of laat merken mensen het op. Dan krijgt je ineens een belletje van de krant, terwijl er nog nooit iemand op een mailtje gereageerd heeft.”

Wildplaklocaties, die werden ook recent door een Volt-delegatie bezocht. Flyeren, dat is in Coronatijd niet zo’n geslaagde actie. “We gaan flyers bezorgen, huis aan huis.” Binnenkort kijken ze in welke wijken of straten dat gebeurt. In Rotterdam, maar ongetwijfeld ook in Schiedam. Dat kan immers niet anders, als de pr-verantwoordelijke, net als campagneleider Tomas Königs, in Schiedam woont. Zeker in de contreien waar Dijkshoorn vertoeft. “In Kethel wil ik mijn bekendheid wel gebruiken. Ik denk dat daar, en elders in Schiedam, veel potentie is voor Volt.” Eén of twee zetels in de Tweede Kamer, dat lijkt volgens zijn partijgenoten reëel. Maar Sipke Dijkshoorn, die hoopt op meer – en werkt daar hard voor.