SLV Schiedam stelt zich opnieuw op achter Code Oranje

09-02-2021 Politiek Redactie


SCHIEDAM - Sociaal Liberaal Verbond (SLV), de lokale partij in de Schiedamse raad, roept zijn kiezers op bij de komende Tweede Kamerverkiezingen te stemmen op  Code Oranje.

Dat is een 'vernieuwingsbeweging' die landelijk optreedt. Belangrijkste gezicht van de nieuwe partij is Richard de Mos. Voormalige Schiedammer Luciën van der Plaats was lijsttrekker voor Code Oranje bij de laatste verkiezingen voor Provinciale Staten in Zuid-Holland. De komende verkiezingen dingt Code Oranje mee naar een zetel in de Tweede Kamer. 

"Wij steunen Code Oranje, omdat deze nieuwe beweging politiek en burger weer dichter bij elkaar wil brengen", stelt Eddy Silva namens SLV. "En dat wil zij doen door het lokale geluid te vertolken in de Tweede Kamer. En dat is hard nodig", aldus de man die op de nominatie staat raadslid René Janssen op te volgens als lijsttrekker bij de raadsverkiezingen in 2022.

"Jaarlijks komen gemeenten twee tot drie miljard euro tekort", aldus Silva, Dat wordt lokaal gevoeld. "De jeugd- en ouderenzorg staan onder druk. De conclusie kan worden getrokken dat op deze manier de decentralisatie van zorgtaken niet werkt. Verder is er een enorm tekort aan leraren, agenten en zorgpersoneel. Buslijnen worden geschrapt en politiebureaus gesloten. Allemaal door het Rijk veroorzaakte elementen waar wij als lokalo's tegenaan lopen", aldus Silva. Hij staat op plek 14 van de regionale kandidatenlijst van Code Oranje.

Code Oranje-lijsttrekker Richard de Mos zegt blij te zijn met de Schiedamse steun van SLV. Meer lokale partijen zetten zich de afgelopen weken achter Code Oranje. Dat  gaat waarschijnlijk een zetel in de Tweede Kamer halen, zo voorzien de peilingen. De partij is in de Waterwegregio relatief bekend en gezien: voormalige Vlaardings waarnemend burgemeenster Bert Blase is een van de oprichters van Code Oranje. Van der Plaats trok dus de kar in Zuid-Holland, ook al leverde dat geen zetel in Provinciale Staten op. Zie voor zijn motieven en waar Code Oranje voor staat dit artikel. Ook bij die verkiezingen steunde SLV Code Oranje (zie hier.) Behalve De Mos besloot ook een bekend lokaal politica als Tanya Hoogwerf, raadslid namens Leefbaar Rotterdam in de Maasstad, de gelederen van Code Oranje te versterken.Gerelateerd