SP-raadsleden in Vlaardingen stappen uit partij

16-02-2019 Politiek Redactie

De vier Vlaardingse voormalige SP-ers


VLAARDINGEN – Na Schiedam krijgt de SP ook in Vlaardingen klappen. Halveerde in Schiedam de fractie nadat Sun van Dijk besloot op eigen titel verder te gaan, in Vlaardingen is sinds gisteren de SP helemaal niet meer in de raad vertegenwoordigd.

Sinds Remi Poppe is Vlaardingen een SP-stad, met altijd een flinke socialistische delegatie in de raad, zeven man-vrouw groot op het hoogtepunt. Maar gisteren besloten de vier raadsleden uit de SP te stappen en als Groep  Kerkhof verder te gaan.

Marcel Kerkhof was fractievoorzitter van de SP in de raad en verleent daarom zijn naam aan de nieuwe fractie, waarin ook Ingrid Wijker, Alke van Marsbergen en Jasper van de Velde. Zij kunnen zich niet vinden in de manier waarop SP-wethouder Arnout Hoekstra en het partijbestuur zich opstelden. In november diende Hoekstra zijn ontslag in als wethouder. De SP-fractie trok de wethouder terug omdat ze zich niet kon vinden in manier van werken in de Vlaardingse raad. Er werd sinds de verkiezingen 'experimenteel' gewerkt met een raadsprogramma, dus zonder 'dichtgetimmerd' collegeprogramma, en dat loopt niet vanzelf. Volgens Hoekstra echter een onwerkbaar model.

Nu heeft het er veel van weg of er speelde al iets heel anders: op 30 november meldde Hoekstra lijsttrekker namens de SP te worden voor de verkiezingen voor het Europees Parlement, op 23 mei. Volgens velen was er een toneelstukje opgevoerd, de vier SP-ers houden vol echt niet te hebben geweten van de plannen van Hoekstra. Het geschonden vertrouwen schijnt de afgelopen tijd verder te hebben opgespeeld, zodanig dat de vier besloten niet langer als SP-volksvertegenwoordigers verder te willen. "Drie maanden over je eigen schaduw heen springen als fractie is voldoende’’, aldus Wijker in de sociale media.

Burgemeester Annemiek Jetten kreeg het gisteren als eerste officieel te horen, hoewel collega’s van andere fracties al geïnformeerd waren. De griffie zal nu aan het werk gaan om alles op de website van de gemeente en op de ‘bordjes’ voor de vergaderingen aan te passen.

"Ik ben niet als socialist gaan slapen en als neoliberaal wakker geworden’’, aldus Kerkhof. "We hangen nog steeds het socialistische gedachtengoed aan en zullen het programma zoals we dat gestart hebben, gewoon volgen met alles wat we ook al belangrijk vonden bij de SP. Ik heb inmiddels gezien welke reacties er vanuit het bestuur zijn gekomen en ook van Arnout Hoekstra, en daar hebben we vrede mee.’’

"Er is een verhaal ingeslopen dat Arnout een en ander gepland had, dat vertrek uit het college’’, aldus voorzitter van het SP-bestuur Willem de Man in zijn reactie. "Er waren allerlei complottheorieën en we waren al langer bezig als bestuur om de fractie weer met ons op één lijn te krijgen. We hebben zelf onderzoek gedaan en ons is niet gebleken dat Arnout dit van tevoren gepland had, hij is voor ons daar altijd eerlijk in geweest. We hadden na een gesprek afgelopen woensdag het idee dat we uiteindelijk weer op de goede weg zaten en dan kwam ineens gisteren het mailtje van Marcel Kerkhof met het vertrek van de vier raadsleden uit de SP. Een volslagen verrassing voor ons. Ik kan niets anders bedenken dat ze Arnout zoveel mogelijk schade hiermee willen toebrengen. We zijn er eigenlijk allemaal beduusd van, inclusief Remi Poppe en Frank Hoogervorst die nog als mediator bemiddelingspogingen hebben gedaan’’.

Aanstaande dinsdag vergadert de raad officieel weer in de nieuwe constellatie.Gerelateerd