Categorieën

Service

Steun voor beperkte bouw goedkope huizen in Schiedam

Steun voor beperkte bouw goedkope huizen in Schiedam
Wonen

Steun voor beperkte bouw goedkope huizen in Schiedam

  • Redactie
  • 22-02-2017
  • Wonen
Steun voor beperkte bouw goedkope huizen in Schiedam
DEN HAAG - De fracties van PvdA, SP en Groen Links in provinciale staten stellen voor de gemeenten in de regio Rotterdam voorschriften op te leggen voor de bouw van voldoende sociale huurwoningen. Dat plan zou de toeloop van huurders voor goedkope woningen in Schiedam tegengaan. Voor Schiedam, dat al veel sociale huurwoningen heeft, zou in het voorstel geen bouwquotum gaan gelden.

De linkse fracties vinden dat met de uitvoering van de woonvisie van Rotterdam de woningmarkt verstoord raakt. Rotterdam wil het aantal sociale huurwoningen met twintigduizend laten afnemen. PvdA, SP en Groen Links verwachten dat de vraag naar sociale huurwoningen de komende jaren, door onder meer bevolkingstoename en vergrijzing, juist fors zal toenemen. Bovendien geloven de partijen niet dat gemeenten in de regio de afname van goedkope huurwoningen in Rotterdam zullen compenseren.

Het vandaag ingediende plan bevat het voornemen om beleid te maken waarin de gemeenten in de Rotterdamse regio wordt voorgeschreven hoeveel sociale woningen ze moeten bouwen als zij de komende maanden niet zelf maatregelen nemen die zorgen voor genoeg goedkope huurwoningen. De provincie zou daarmee een belangrijk middel in handen krijgen bij de onderhandelingen die op dit moment in de regio plaatsvinden over de herziening van de regionale woonvisie.

Om te voorkomen dat gemeenten de komende maanden allerlei bouwplannen en sloopplannen goedkeuren die de hoeveelheid sociale huurwoningen nog verder onder druk zetten, schort de provincie deze plannen met het ingediende besluit op. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen enerzijds de gemeenten Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen en anderzijds de overige gemeenten  (Albrandswaard, Barendrecht, Bernisse, Brielle, Capelle aan den IJsel, Hellevoetsluis, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Maassluis, Ridderkerk, Spijkenisse en Westvoorne).

Omdat Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen nu al veruit de meeste sociale huurwoningen hebben, mogen deze gemeenten woningen in de vrije sector blijven bouwen zolang het aantal goedkope huurwoningen er niet door vermindert. Hun streven naar meer gemengd samengestelde wijken wordt gesteund. De overige gemeenten daarentegen mogen voorlopig alleen nieuwe woningen bouwen als minstens dertig procent uit sociale huurwoningen bestaat. Daarmee wordt voorkomen dat in deze gemeenten in de toekomst te weinig ruimte is om een afname van de voorraad goedkope woningen in Rotterdam te compenseren.